Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie akkoord met gebedsruimte Driebergen

8-8-2002
Gedeputeerde staten van Utrecht hebben op 6 augustus 2002 ingestemd met de plannen van de gemeente Driebergen-Rijsenburg voor de bouw van twee gebeds- en ontmoetingsruimten. Het complex wordt gebouwd aan de Akkerweg in Driebergen voor de Turkse en Marokkaanse gemeenschap. Hiermee wordt toepassing gegeven aan de afwijkingsbevoegdheid van het streekplan.

De gemeente Driebergen-Rijsenburg verzocht om toepassing van de afwijkingsbevoegdheid, omdat de bouwlocatie net buiten de bebouwingscontour op de streekplankaart ligt. Op grond van provinciaal- en rijksbeleid is een toename van verstedelijking buiten de contouren in principe niet toegestaan.

De gemeente heeft voor de realisering van dit project het ontwerpbestemmingsplan 'Akkerweg 1 en 3' opgesteld. Dit plan voorziet in de nieuwbouw van de twee gebeds- en ontmoetingsruimten met parkeervoorzieningen. Op de bouwlocatie heeft in het verleden een schoolgebouw gestaan, dat sinds 1983 door de Turkse en Marokkaanse gemeenschap in gebruik was als gebeds- en sociëteitsruimte. Doordat het gebouw gesloopt moest worden, zijn de beide gemeenschappen al sinds 1995 gehuisvest in tijdelijke gebouwen op dezelfde locatie.

Het verstrekken van de gevraagde verklaring werd eerder al uitgesteld omdat omwonenden zienswijzen hadden ingediend. De statencommissie Ruimte en Groen wilde naar aanleiding hiervan eerst nadere informatie over met name alternatieve locaties bekijken. Het blijkt dat er geen reële alternatieve locaties beschikbaar zijn. Ook heeft de inspecteur ruimtelijke ordening van VROM een positief advies uitgebracht over de bouwplannen. GS achten daarom de zienswijzen ongegrond en verlenen de verklaring van geen bezwaar.

Meer informatie: Christianne Colaris, telefoon 030-258 32 07 of Christianne.Colaris@provincie-utrecht.nl