NEDERLAND DISTRIBUTIELAND

NDL: Geef Europese Logistieke service Centra de ruimte

NDL roept bedrijfsleven, overheid en politiek op om Europese Logistieke service Centra (ELC's) in Nederland de ruimte te geven. Uit een vandaag door NDL, Ernst & Young ILAS, ECORYS Nederland en Groenewout Consultants & Engineers gepubliceerd rapport, blijkt dat ELC's op een tiental punten een economische en maatschappelijke bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving. Om deze bijdragen voor Nederland te behouden en de logistieke koppositie van Nederland te versterken, hebben ELC's letterlijk en figuurlijk de ruimte nodig.

Toegevoegde waarde
Voorbeelden van de toegevoegde waarde van ELC's zijn de 94.000 arbeidsplaatsen die de centra opleveren en de bijdrage van bijna 1% die zij leveren aan het Nationaal Inkomen. Daarnaast spelen ELC's een rol als integratiemotor voor verschillende groepen op de arbeidsmarkt, zoals allochtonen en laagopgeleiden. Bovendien zorgt de vestiging van een ELC in bijna de helft van de gevallen voor extra werkgelegenheid in de vorm van een call center, een hoofdkantoor, een productielijn of een trainingscentrum ('zwaan kleef aan' effect). Op het gebied van duurzaamheid hebben ELC's gezorgd voor een toename van ruimteproductiviteit en transportefficiency.

Aanbevelingen
Om de toegevoegde waarde van ELC's in stand te houden en te vergroten, doet NDL aan bedrijfsleven, overheid, politiek een vijftal aanbevelingen:

1. Zet strategisch in op Nederland als dé 'Gateway for Europe'
2. Geef ELC's de ruimte om regie te voeren over logistieke processen;

3. Stimuleer ELC's in hun functie als integratiemotor en scholingshuis op de arbeidsmarkt;

4. Wees innovatief op fiscaal en douanebeleid en loop niet op de troepen vooruit;

5. Koester en bevorder het 'zwaan kleef aan' effect bij de groei van ELC's.
Door gezamenlijk op deze vijf punten in te zetten kunnen ELC's hun toegevoegde waarde aan economie en maatschappij blijven leveren of verhogen.

ELC
Een Europees Logistieke service Centrum (ELC) is een centrale locatie van waaruit een Amerikaanse of Aziatische onderneming de distributie van goederen naar klanten in geheel Europa verzorgd. In een ELC wordt een scala aan activiteiten en diensten uitgevoerd die waarde toevoegen aan de aanwezige producten. Dit betekent bijvoorbeeld dat een ELC voor de klant producten repareert en verpakt, kwaliteitscontroles uitvoert en de Europese douane-afhandeling verzorgt. Een ELC is dus meer dan een magazijn.

NDL
NDL is de vereniging van en voor de logistieke, multimodale sector. De missie van NDL is de versterking van de internationale concurrentiepositie en het kennisniveau van de logistieke sector in brede zin in Nederland.

Noot voor de pers (