Inspectie voor de Gezondheidszorg


Donderdag 8 augustus 2002

IGZ: MEER UNIFORMITEIT PROVINCIALE ENTADMINISTRATIES GEWENST

Er moet worden gestreefd naar landelijke uniformering van de registratiesystemen die provinciale entadministraties gebruiken voor het Rijksvaccinatieprogramma en voor de pré- en postnatale screening voor zwangeren. Dit stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in de rapportage over het functioneren van de provinciale entadministraties anno 2001, die vandaag uitkomt.

De provinciale entadministraties hebben een centrale en cruciale functie bij een aantal landelijke preventieprogramma"s zoals het Rijksvaccinatieprogramma, de screening op een aantal aangeboren afwijkingen en de pré- en postnatale screening voor zwangeren (bloedonderzoek op zwangerschapsimmunisatie, hepatitis B en lues). De Inspectie vindt het belangrijk dat de entadministraties op relevante onderdelen dezelfde uitgangspunten hanteren, uniform opereren, de uitvoering van de toegewezen programma"s bewaken en zich onafhankelijk van het veld kunnen opstellen. Alleen op die manier kunnen zij hun coördinerende en bewakende taken doeltreffend, doelmatig en kwalitatief verantwoord uitvoeren.

Over het algemeen functioneren de provinciale entadministraties op individueel niveau redelijk tot goed. Landelijk gezien is er echter geen uniformiteit in de mate waarin en de wijze waarop de bewaking bij de uitvoerders plaatsvindt.

De Inspectie streeft naar verduidelijking van taken en verantwoordelijkheden in de wetgeving ten aanzien van de bovengenoemde landelijke preventieprogramma"s. Daarbij hoort ook een stevige en herkenbare positie van de entadministraties. Onder de coördinatie van de in 1997 opgerichte koepel Landelijke Vereniging voor Entadministraties is al het nodige tot stand gebracht, maar het is de vraag of de entadministraties deze positie op dit moment waar kunnen maken. Ernst Roscam Abbing, hoofdinspecteur voor preventie, public health en rampengeneeskunde: "De entadministraties moeten vooral een belangrijke functie vervullen in de registratie, logistiek, coördinatie en bewaking van kwaliteitsaspecten van de landelijke preventieprogramma"s en bij de deskundigheidsbevordering."