FNV bezorgd over oplopende werkloosheid

De FNV maakt zich grote zorgen over de verwachte stijging van de werkloosheid. Vice-voorzitter Kitty Roozemond stelt dat de vakbeweging natuurlijk haar verantwoordelijkheid neemt om het oplopen van het aantal werklozen zoveel mogelijk in de hand te houden. Ook de FNV is zeer geschrokken van de laatste cijfers van het Centraal Planbureau. Dat voorspelt een sneller oplopende werkloosheid. De vakcentrale wil er alles aan doen om dat tij te keren, maar verwacht ook het een en ander van het kabinet.

Tweede voorzitter Roozemond: "De FNV staat voor een verantwoorde loonontwikkeling. We hebben de remweg met betrekking tot de lonen al na de 11e september 2001 ingezet. Maar dan mogen we wel verwachten van het kabinet dat dat er alles aan doet om de werkgelegenheid op peil te houden."

De FNV vindt het ook onbegrijpelijk dat het kabinet van plan is om het spaarloon af te schaffen. Dat is destijds juist ingevoerd als compensatie voor een lagere loonstijging.

Ook het voornemen van de regering om het mes te zetten in de gesubsidieerde arbeid, zoals de Melkert-banen, is Nederlands grootste vakcentrale een doorn in het oog. Roozemond: "Juist als de werkloosheid stijgt, neemt het aanbod van laaggeschoolde arbeid af. Melkert-banen en andere gesubsidieerde werkervaringbanen zijn voor ongeschoolden of mensen met een lage opleiding vaak de enige kans op een baan."

De vice-voorzitter van de FNV vindt dat het kabinet wel wat minder star met het financieringstekort mag omgaan. Op de korte termijn kunnen we volgens haar tijdelijk best wel een gematigder begrotingsbeleid voeren.

8 augustus 2002