Ingezonden persbericht

Internationaal bekende leraar Vipassana-meditatie op bezoek

AMSTERDAM, 20020731 -- Deze zomer, van 8 tot 15 augustus, komt de internationaal bekende meditatieleraar S.N. Goenka voor het eerst naar België, Nederland en Duitsland om diverse lezingen te geven over Vipassana , een eeuwenoude meditatietechniek. Door het toepassen van deze techniek kan men ware vrede in zichzelf bereiken.

"Als we het over de samenleving hebben, staat de mens centraal. En als we het over de mens hebben, staat de geest centraal. Daarom is de geest van elk individu van het grootste belang. Tenzij er vrede in de geest van elk individu is, hoe kan er sprake zijn van vrede in de samenleving?", zei de heer Goenka onlangs in een interview.

De laatste jaren wordt S.N. Goenka in toenemende mate uitgenodigd om lezingen te geven over Vipassana-meditatie en het persoonlijke en maatschappelijke belang ervan toe te lichten. Hij was een van de gastsprekers op het Wereld Economisch Forum (Davos, januari 2000) en de Millennium Vredestop (Verenigde Naties, augustus 2000). Tijdens zijn bezoek in augustus zal de heer Goenka een ééndaagse cursus begeleiden voor beoefenaars van Vipassana-meditatie waarop circa 800 deelnemers worden verwacht.

Deze cursus zal op zaterdag 10 augustus plaatsvinden in het Vipassana meditatiecentrum te Dilsen (België). In Kasteel Maurick te Vught (Nederland) zal hij op 12 augustus als hoofdspreker deelnemen aan een congres voor managers en politici. Tevens zal hij openbare lezingen geven in Hasselt en in Keulen.

S.N. Goenka wordt algemeen erkend als de belangrijkste lekenleraar in Vipassana-meditatie van dit moment. Wereldwijd zijn er 80 centra onder zijn toezicht opgericht, waarvan zeven in Europa. Jaarlijks nemen meer dan 100.000 mensen deel aan tiendaagse cursussen georganiseerd in circa 90 landen, waaronder China en Iran. In het Vipassana centrum te Dilsen vinden circa twee cursussen per maand plaats en sinds de opening in juni 2000 volgden ongeveer 1.700 mensen zo'n retraite.

Vipassana wordt tevens succesvol toegepast als methode van sociale rehabilitatie voor gevangenen. Sinds 1995 worden in India Vipassana cursussen in diverse gevangenissen geïntroduceerd. Ook in gevangenissen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Taiwan, Nieuw-Zeeland en Nepal wordt de bruikbaarheid van deze techniek momenteel onderzocht.

Vipassana betekent "de dingen zien zoals ze werkelijk zijn". Hoewel Vipassana volledig geworteld is in de leer van de Boeddha, is het geen religie en komen er geen dogma's of rituelen aan te pas. Het is een methode waarin de ervaring centraal staat, een logisch proces van geestelijke zuivering door middel van zelfobservatie. Vipassana wordt beoefend door mensen van verschillende achtergronden, verschillende religies en ook door mensen zonder religie.

Een bijzonder aspect van deze meditatietraditie is het niet-commerciële karakter. Bekostiging van alle cursussen wereldwijd vindt plaats op basis van vrijwillige bijdragen. Enkel diegenen die een cursus gevolgd hebben kunnen een bijdrage geven. Noch de leraren, noch de organisatoren ontvangen een vergoeding; zij doen dit geheel op vrijwillige basis. Op die manier worden de cursussen in een zuivere vorm aangeboden, vrij van elk commercieel belang. Meer info: http://www.nl.dhamma.org
http://www.vpee.org


PROGRAMMA S.N. GOENKA:

*Vrijdag 9 augustus
Persconferentie te Dilsen-Stokkem (België) om 11:00 uur.

Openbare lezing 'Inner Peace for a better World' in Cultureel Centrum Hasselt (België) om 19:30 uur, met vertaling naar het Nederlands.


*Zaterdag 10 augustus
Begeleiding ééndaagse meditatie cursus voor circa 800 deelnemers.


*Zondag 11 augustus
Ontmoeting met Vipassana organisaties en groepen uit verschillende delen van Europa.


*Maandag 12 augustus
Hoofdspreker op congres voor managers en politici in Kasteel Maurick, Vught 'Balanced Mind, Balanced Business'. Info: www.sib-europe.org


*Dinsdag 13 augustus
Openbare lezing 'Ethics and Mindfulness in Business' in Keulen (Duitsland) om 19:00 uur.


*Woensdag 14 augustus
Inleidende instructies aan circa 100 cursisten bij aanvang 10-daagse cursus.
---
BERICHT VOOR DE REDACTIE:

*Persconferentie:
op vrijdag 9 augustus om 11:00 uur vindt een persconferentie met S.N. Goenka plaats in het meditatiecentrum te Dilsen, België. U wordt vriendelijk verzocht om uw komst aan te melden bij een van de pers-coördinatoren (zie onder).

*Reuters TV (London) zal op zaterdag 10 augustus exclusief beeldmateriaal verspreiden over de ééndaagse meditatiecursus in het Vipassana meditatiecentrum te Dilsen, België. Het aantal deelnemers op de cursus wordt geschat op 800.

*Beeldmateriaal: voor TV media is een Video Newsrelease beschikbaar in Betacam-formaat. (embargo tot 10 augustus, 12.00 uur).

*Foto's zijn beschikbaar op www.vpee.org. De selectie zal vanaf zaterdag 10 augustus worden uitgebreid met beeldmateriaal van de ééndaagse meditatiecursus.

INFORMATIE VIA INTERNET:

*1. Algemene informatie over Vipassana-meditatie: http://www.dhamma.org
http://www.nl.dhamma.org


*2. Informatie over de toepassing in gevangenissen: http://www.dhamma.org/prisons.htm


*3. Er zijn twee documentaires gemaakt over de toepassing van Vipassana in gevangenissen:
*India: "Doing Time, Doing Vipassana" (Tijd uitzitten met Vipassana) http://www.dhamma.org/dtdv.htm

*Verenigde Staten: "Changing from Inside" (Verandering van binnenuit) http://www.dhamma.org/cfi.htm


*4. Persmap is te vinden op:
http://press.vpee.org

Einde bericht



Ingezonden persbericht