ROBECO NEDERLAND BV

Stand van zaken beleggingsbeleid Robeco Private Equity

Rotterdam, 9 augustus 2002

Stand van zaken beleggingsbeleid Robeco Private Equity

Dit persbericht geeft een overzicht van de huidige stand van zaken met betrekking tot Robeco Private Equity, naar aanleiding van het verschijnen van een update van IRIS over het fonds.

Vorig jaar is Robeco Private Equity als eerste beursgenoteerde private equity fund of funds in Nederland van start gegaan. Momenteel is het fondsvermogen van Robeco Private Equity voor circa 30% belegd in private equity. Dit is verklaarbaar gezien het feit dat de opbouw van een private equity fund of funds enige jaren vergt.

Op dit moment is circa 20% van het fondsvermogen van Robeco Private Equity belegd in beursgenoteerde private equity fondsen. Daarnaast is Robeco Private Equity een commitment aangegaan voor 80% van haar fondsvermogen aan Robeco Global Private Equity C.V. Dit commitment wordt in de loop der tijd volgens een zogenaamd just-in-time mechanisme opgevraagd door de C.V. Dit betekent dat de C.V. pas geld opvraagt indien onderliggende niet-beursgenoteerde private equity fondsen geld nodig hebben voor het investeren in niet-genoteerde ondernemingen. Gezien het huidige economische klimaat is het niet verwonderlijk dat het investeringstempo enigszins getemporiseerd is. De C.V. is op dit moment commitments met niet-beursgenoteerde private equity fondsen aangegaan voor 60% van haar totale beschikbare vermogen. Van deze commitments is 20% daadwerkelijk opgevraagd, zodat de exposure van Robeco Private Equity naar niet-beursgenoteerde ondernemingen via de C.V. circa 10% (80%,60%20%) is. Samen met de 20% belegd in beursgenoteerde private equity fondsen komt het daadwerkelijk belegd vermogen dus momenteel uit op circa 30%. De verwachting is echter nog altijd dat over 2 jaar het belegd vermogen ongeveer 80% zal bedragen.

Dit scenario was bij de oprichting ook voorzien. Daarom heeft Robeco Private Equity vorig jaar bij de emissie aangegeven ook in beursgenoteerde private equity fondsen te willen beleggen. Hiermee kan de beoogde private equity exposure sneller worden bereikt. Echter, snel na afronding van de emissie verslechterde het algehele economische klimaat. De waarderingsniveaus van beursgenoteerde private equity fondsen zagen er echter nog niet aantrekkelijk genoeg uit. Er is derhalve besloten om te anticiperen op koersdalingen, voordat er significante bedragen zouden worden geïnvesteerd. Op dit moment zijn de waarderingen naar onze mening realistischer, zodat de portefeuille langzaam wordt uitgebreid. Het is echter niet te verwachten dat er voor meer dan 40 à 50% in beursgenoteerde private equity fondsen zal worden belegd. Immers, de commitment van 80% van het fondsvermogen van Robeco Private Equity richting de C.V. staat vast. Voor het nakomen van deze verplichting zullen dus altijd voldoende middelen aanwezig dienen te zijn.

Ondanks de marktomstandigheden heeft Robeco besloten om een tweede tranche uit te geven. Dit is gedaan omdat het voor Robeco Private Equity de laatste mogelijkheid was om nog te kunnen deelnemen aan Robeco Global Private Equity C.V., die binnenkort voor nieuwe participanten wordt gesloten.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:
Dave Cross

010 - 224 2050


09 aug 02 08:17