Gemeente Wijk bij Duurstede

/ Home / Verkeer...

Nieuws

Verkeersproject `De Veilige Dijk' succesvol (week 32-2002)

In juli 2001 werd het startsein gegeven voor het handhavings- en voorlichtingsproject `De Veilige Dijk' om de Lek- en Rijndijk tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede verkeersveiliger te maken. Doel is om het hoge aantal verkeersongevallen met 25% te laten afnemen en dit is tot nu toe ruimschoots gehaald.
Het project `De Veilige Dijk' is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Amerongen en Wijk bij Duurstede, het ROV Utrecht en het Politie District Heuvelrug.

Op de dijk vonden vanaf het jaar 1995 tot en met het jaar 2000 in totaal 144 geregistreerde verkeersongevallen plaats. Hiervan was bij 39 van deze ongevallen sprake van (zwaar) lichamelijk letsel. Sinds de start van het project heeft de politie tot begin mei van dit jaar 12 ongevallen geregistreerd, waarvan 5 met lichamelijk letsel. De gestelde doelstelling is hierbij tot nu toe gehaald en het project lijkt hiermee een goede bijdrage te leveren aan meer veiligheid op deze smalle en bochtige dijkweg.

De politie heeft sinds de start van het project `De Veilige Dijk' in juli 2001 tot juli 2002 op de Lek- en Rijndijk in totaal 4.073 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Hiervan reden 312 bestuurders te hard. De hoogst gemeten snelheid was 117 km/u terwijl op de dijk 60 km/u maximaal is toegestaan.

Oorzaken ongevallen
Analyse van de politie heeft bovendien uitgewezen dat de meeste verkeersongevallen plaatsvinden in de weekenden en zomermaanden als de dijk wordt gebruikt door zowel forensen als recreanten. De oorzaken van de verkeersongevallen op de dijk zijn veelal te wijten aan te hoge snelheid, onjuiste inschatting van de bochten en verkeerd inhalen. Reden voor de politie om de controles in deze zomermaanden te intensiveren. Het project wordt tot het najaar van 2002 voortgezet.