Ingezonden persbericht


Apeldoorn, 9 augustus 2002

Wolapenbaby geboren op Apenheul

Onlangs is op Apenheul (Apeldoorn) een wolapenbaby geboren. Een bijzondere gebeurtenis, want Apenheul is de enige dierentuin in Nederland met wolapen en bovendien verlopen zwangerschappen bij deze apen vaak moeizaam. Wolapen zijn buitengewoon gevoelig voor stress en onrust en hebben meer dan andere apen een zeer nauwkeurig uitgebalanceerd menu nodig. De baby en haar moeder maken het goed en momenteel kunnen bezoekers ze bewonderen op het wolapeneiland.

Wolapen Apenheul
De wolaap, afkomstig uit Zuid-Amerika, dankt zijn naam aan zijn wollige, teddybeerachtige vacht. Op Apenheul leven de wolapen, 8 vrouwtjes en 3 mannetjes, op twee eilanden. Dagelijks krijgen zij een speciaal dieet bestaande uit zaden, bloemen, bladeren, bast, insecten, honing, noten en vruchten. Voor een goed verloop van de zwangerschap bij wolapen is een vertrouwde en rustige omgeving van belang. Na een draagtijd van 7 maanden wordt de baby geboren. De moeder draagt haar baby dan een half jaar bij zich, waarna baby's eerste stapjes worden gezet. Na 2 jaar is de jonge wolaap volledig zelfstandig.

Hoge eisen wolapen
Wolapen stellen hoge eisen aan hun verzorging en zijn erg gevoelig voor verstoringen in hun omgeving. Hierdoor is er op de hele wereld slechts een handje vol dierentuinen die deze apen kunnen houden. Deze dierentuinen wisselen continu informatie uit en hebben een speciaal fokprogramma voor de bedreigde wolapen. Niet alleen in dierentuinen zijn wolapen gevoelig voor onrust in hun omgeving, maar ook in het wild. Uit onderzoek is gebleken dat ze tot de eerste soorten behoren die verdwijnen waar de mens de tropische regenwouden binnendringt. Wolapen zijn bovendien een favoriete buit van jagers, terwijl de jonge wolapen in Zuid-Amerika ook geliefd zijn als huisdier.

/////