Nationaal Dubo Centrum

vrijdag 9 augustus 2002

Duurzaam bouwen beperkt in praktijk woningcorporaties

Dat duurzaam bouwen nog geen vaste plaats heeft veroverd in de beheerpraktijk van woningcorporaties, blijkt uit recent onderzoek van het Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft). Corporaties geven de hoge kosten van duurzaam bouwen als voornaamste oorzaak hiervan van, maar grote corporaties zijn actiever in het opstellen van milieubeleid dan corporaties met relatief weinig woningen. Daarnaast ontbreekt bovendien de vraag vanuit de markt. Imagoverbetering duurzaam bouwen is daarom noodzakelijk.

Sinds 1994 hebben veel woningcorporaties met de gemeente en andere marktpartijen een convenant duurzaam bouwen ondertekend. Ook is het gebruik van het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen en het Energie Prestatie Advies (EPA) in de periode 1993/2000 aanzienlijk toegenomen. Toch is duurzaam bouwen ondanks het overheidsbeleid, de bouwregelgeving en diverse financiële prikkels sinds 1993 nog maar beperkt geïmplementeerd in het corporatiebeleid. Dit concluderen de OTB-onderzoekers Minna Sunikka en Claudia Boon. Zij baseren zich op de resultaten van drie onderzoeken uit 1993, 1998 en 2000.

Hoewel woningcorporaties positief oordelen over duurzaam bouwen, heeft minder dan de helft expliciet milieubeleid ontwikkeld. De toegepaste maatregelen zoals het gebruik van milieuvriendelijke materialen en energiegerelateerde maatregelen betreffen vooral de nieuwbouw. Waterbesparende maatregelen en maatregelen voor het binnenklimaat worden minder in praktijk gebracht. Het ambitieniveau van de toegepaste energiegerelateerde maatregelen stijgt niet of nauwelijks boven de minimumeisen van het Bouwbesluit uit.

De ondervraagde woningcorporaties beschouwen subsidie als een belangrijk instrument om duurzaam bouwen verder in de bouwpraktijk te kunnen implementeren. Een ernstige bedreiging is echter het ontbreken van vraag vanuit de markt. Weinig consumenten zijn bereid om extra geld in duurzaam bouwen te investeren. Om een definitieve doorbraak van duurzaam bouwen in de beheerpraktijk van woningcorporaties te realiseren, is een imagoverbetering noodzakelijk. Hier ligt volgens de onderzoekers een belangrijke taak voor overheid en woningcorporaties. Huurders zijn een belangrijke partij voor de uitvoering van milieumaatregelen. Zij zouden in toenemende mate als doelgroep in het milieubeleid moeten worden aangesproken.

Grote corporaties zijn actiever in het opstellen van milieubeleid dan corporaties met minder woningen. Hoe omvangrijker het woningbezit, des te meer kans dat een corporatie milieubeleid heeft ontwikkeld, convenanten voor duurzaam bouwen heeft afgesloten en haar huurders voorlichting geeft over duurzaam bouwen. Het overheidsbeleid op het gebied van duurzaam bouwen zou zich daarom met name op kleinere corporaties moeten richten.