Productschap Tuinbouw

PT: tuinbouw dupe van gebrekkige reparatie elektriciteitstarieven

Huishoudens en andere kleine afnemers die jaarlijks ten hoogste twee megawatt elektriciteit (zogenoemde beschermde afnemers) verbruiken hebben in 2001 vermoedelijk te veel betaald voor hun stroom. Het Productschap Tuinbouw (PT) wil dat de telers en handelaren in de tuinbouwsector het te veel betaalde kunnen terugvorderen van hun energieleverancier.

Door het ontbreken van overheidsbesluiten is het echter moeilijk om de juiste tarieven over 2001 van de elektriciteitsleveranciers boven water te krijgen. Het PT heeft minister Heinsbroek van economische zaken gevraagd om alsnog deze tariefsbesluiten te nemen, zodat de energiebedrijven duidelijkheid moeten geven over hun elektriciteitstarieven van 2001.

Alleen de energiebedrijven RENDO en NRE hebben toestemming van de overheid gevraagd om over 2001 de rekeningen te vereffenen. De andere leveranciers hebben toentertijd niet gereageerd. Ze staan vermoedelijk ook niet te springen om nieuwe tariefbesluiten. Het PT heeft namelijk sterke vermoedens dat tuinders en handelaren bij deze leveranciers te veel betaald hebben voor hun elektriciteit over 2001. Volgens Pieter van der Struijs van het Energiebureau van het productschap kan het hierbij wel eens om aanzienlijke bedragen gaan.

De toezichthouder DTe had maximumtarieven vastgesteld voor zogenoemde beschermde klanten, die door de rechter in februari 2002 echter onwettig werden verklaard. Het ministerie van economische zaken was toen genoodzaakt de regeling aan te passen. Volgens het productschap heeft het ministerie onzorgvuldig gehandeld. Wij zijn van mening dat u voor alle energiebedrijven nieuwe tariefbesluiten over 2001 moet maken. Op grond van deze besluiten kunnen de tuinders uitrekenen of er te veel is betaald, zo schrijft het productschap aan de minister. De tuinders hebben er recht op en belang bij om alle feiten boven tafel te krijgen.