Gemeente Bergen op Zoom


Activiteiten 'Jaar tegen zinloos geweld'

Eind vorig jaar werd 2002 door burgemeester P. van der Velden en door de gemeenteraad van Bergen op Zoom uitgeroepen tot jaar tegen zinloos geweld. Het doel van het themajaar is iedereen bewust te maken van het probleem dat bestaat met zinloos geweld.
In de eerste helft van het jaar zijn er diverse activiteiten georganiseerd. Uiteraard ligt de opening van het themajaar met een lawaaioptocht waaraan zo'n 7000 mensen meededen, bij de meeste mensen nog wel in het geheugen. Daarnaast sloot ook de Stichting Vastenavend aan bij het thema en werd de kiel van de Peperbus tijdens de Vastenavend voorzien van een lieveheersbeestje, het kenmerk van de landelijke actie tegen zinloos geweld en trekt de Maria-Ommegang, de jaarlijkse processie in Bergen op Zoom, eind juni door de straten van het centrum met een thema dat aansloot bij het jaar tegen zinloos geweld. Ook kleinere activiteiten zijn in dat eerste half jaar van start gegaan. Veel scholen en verenigingen hebben gediscussieerd over vragen die met zinloos geweld te maken hebben. Zo wordt er regelmatig gesproken over de vraag wat jij zou doen als je ziet dat iemand in elkaar wordt geslagen. Spring je ertussen of zijn er andere oplossingen?
Burgemeester P. van der Velden van de gemeente Bergen op Zoom is optimistisch over het Jaar tegen zinloos geweld. "Ik denk dat we als gemeente een goede aanzet geven om te komen tot een meer vreedzame samenleving. We zijn er natuurlijk nog lang niet. Je kunt de ene dag een actie tegen zinloos geweld houden terwijl je de volgende dag als burgemeester wordt geconfronteerd met vormen van zinloos geweld. Mensen die in het uitgaansleven klappen hebben opgelopen, maar ook treiteren en pesten reken ik tot vormen van zinloos geweld. Ik meen toch dat we op de goede weg zijn. Als ik zie hoeveel mensen aan de lawaaioptocht begin januari hebben meegedaan, dan wil dat toch iets zeggen. Mensen zijn namelijk niet zo makkelijk uit hun stoel te krijgen. En als je ziet hoe op scholen en verenigingen met het teham wordt omgegaan dan geeft dat toch hoop voor de toekomst", aldus de burgemeester van Bergen op Zoom.

Voor het komende half jaar staan nog tal van activiteiten op het programma. Zo wordt er op 14 setember een thema-avond georganiseerd door migrantenorganisaties en krijgen scholen projectkoffers uitgereikt die over zinloos geweld gaan. Gemeentelijke voertuigen worden voorzien van stickers (lieveheersbeestjes) en jongeren gaan op uitgaansavonden meelopen met de politie. Daardoor krijgen ze een idee wat de politie op die avonden tegenkomt aan problemen. Voorts is het de bedoeling dat scholen en verenigingen op hun eigen wijze activiteiten organiseren rondom het thema.
Half december wordt het themajaar afgesloten met een lagerhuisdebat.