Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 9-08-2002 Persberichten district Heuvelrug, 09.45 uur

Politie start actie tegen zakkenrollerij

VEENENDAAL De politie in Veenendaal is vanaf begin augustus begonnen met de preventieactie Wie waakt er over uw portemonnee? tegen zakkenrollerij in het centrum van Veenendaal. In april 2002 nam het aantal aangiften van zakkenrollen hier sterk toe. In totaal ontving de politie die maand 58 aangiften. Na plaatsing van politieberichten via de lokale media, daalden de aangiften flink. Toch wil de politie met deze preventieactie het winkelend publiek voor de lange termijn tot waakzaamheid aansporen en, naast de reguliere politiesurveillance, zoveel mogelijk gevallen van zakkenrollerij voorkomen.

Dit jaar ontving de politie tot 1 augustus in totaal 135 aangiften. Een stijging ten opzichte van het vorige jaar. In geheel 2001 werd 164 maal aangifte gedaan van zakkenrollen in Veenendaal. De laatste tijd krijgt de politie minder meldingen, gemiddeld zon 15 aangiften van zakkenrollerij per maand. Deze vinden met name plaats op de momenten dat het druk is in het centrum; de dinsdagochtendmarkt, koopavonden en de weekenden. Zakkenrollers slaan op verschillende plekken in het centrum toe, zowel op straat als in winkels. Meestal hebben zij het voorzien op de portemonnee in tas of broekzak.

De politie surveilleert doorgaans met grote regelmaat in het centrum. Surveillanten en politie-junioren die in het centrum surveilleren, wijzen buiten deze actie om al regelmatig mensen op de aanwezigheid van zakkenrollers en het op veilige wijze vervoeren van waardevolle goederen. In het kader van de actie zullen nu ook flyers met preventietips aan het publiek worden uitgedeeld. Verder wordt winkeliers gevraagd om speciale waarschuwingsposters zichtbaar op te hangen. De politie hoopt dat mensen op deze wijze zich beter kunnen beschermen tegen deze vorm van diefstal.

Rijden onder invloed

AMERONGEN - In de nacht van donderdag 8 augustus op vrijdag 9 augustus heeft de politie op de Koningin Wilhelminaweg tijdens een controle een 27-jarige man uit Tiel aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed.

Na een ademanalyse op het politiebureau bleek de man met 1,1 promille alcohol in zijn lichaam te hebben gereden. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.