Arrondissementsparket Amsterdam

Amsterdam, 9 augustus 2002

Laatste stand van zaken in de strafzaak tegen de verdachte van de moord op Fortuyn

Vandaag is de behandeling van de strafzaak tegen de verdachte van de moord op Pim Fortuyn begonnen. Het betreft een zogenaamde pro forma behandeling. Tijdens de zitting heeft de officier van justitie aangegeven dat aan de verdachte een voorlopige dagvaarding is uitgereikt. Hierin staat dat de verdachte zich op 6 mei 2002 schuldig heeft gemaakt aan:

1. moord of doodslag op de heer Fortuyn, door middel van pistoolschoten, al dan niet in vereniging met (een) ander(en) gepleegd;

2. bedreiging met een misdrijf tegen het leven, van twee achtervolgers door vanuit zijn jaszak een vuurwapen op hen te richten;

3. het voorhanden hebben van een pistool en 45 patronen.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft aan de rechtbank gevraagd om de zaak nu nog niet inhoudelijk te behandelen. De officier heeft aangegeven nog minimaal een maand nodig te hebben voor nader onderzoek. Daarnaast heeft de officier van justitie aan de rechtbank gevraagd om de voorlopige hechtenis van de verdachte te handhaven. Tijdens de zitting is de officier van justitie uitgebreid ingegaan op de laatste stand van het onderzoek.

Lees hieronder de complete tekst van de toelichting die de officier heeft gegeven tijdens de pro forma zitting op vrijdag 9 augustus 2002.

Toelichting van de officier van justitie in het Nederlands.

Clarification of the public prosecutor in English.