Ingezonden persbericht

PERSBRICHT

Sinds april 2001 is elke Internet Service Provider wettelijk verplicht zijn netwerk aftapbaar te maken. De Telecommunicatiewet schrijft voor dat de providers moeten investeren in aftapapparatuur volgens Nederlandse specificaties. De kleine markt, onduidelijke specificaties en een klein aanbod resulteerden in een hoge investeringslast die vooral door de kleine(re) providers niet kon worden gedragen.

De branchevereniging Nederlandse Internet Providers, NLIP, heeft het initiatief genomen om te komen tot een gezamenlijke inkoop en gebruik van apparatuur. Niet elke provider koopt eigen apparatuur maar heeft het gebruiksrecht van een systeem uit een pool.

Op donderdag 8 augustus 2002 is door een groep van 6 providers en de NLIP een stichting opgericht als uitvoeringsinstituut voor aftapbevelen. De stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers staat open voor alle ISP's die voor deelname aan de stichting aan jaarbijdrage betalen die afhankelijk is van het aantal klanten. De providers die nu deelnemen zijn:


- Zon-net

- Inter NL net

- IntroWeb

- PSInet

- Internet Access Facilities

- Netland

De stichting investeert in een aantal systemen die door de aangesloten deelnemers kan worden gebruikt op het moment dat zij een tapbevel ontvangen. Het bestuur van de stichting NBIP bestaat uit een vertegenwoordiging van de deelnemers en de NLIP.

Over NBIP

---
De NBIP is een stichting die de tapbevel kan uitvoeren. De NBIP maakt voor de juridische controle van tapbevelen gebruik van de expertise van de NLIP. De stichting NBIP staat open voor elke provider, ook als deze geen lid is van de NLIP.

Over NLIP

---
De NLIP is de belangenbehartiger van de Nederlandse Internet Providers. Er zijn ongeveer 50 providers lid die met elkaar meer dan 80% van de Nederlandse Internetgebruikers als klant hebben.