---


---

Inzet luchtmachthelikopter voor traumateam verlengd

09-08-2002

De luchtmacht stelt twee dagen langer dan gepland een helikopter ter beschikking van het UMC Sint Radboudziekenhuis in Nijmegen. Sinds woensdag al staat een Bölkow Bo-105CB helikopter van de vliegbasis Gilze-Rijen paraat in Nijmegen als vervanging van de eigen traumahelikopter van het ziekenhuis. Dit toestel is in verband met een defect niet beschikbaar. Deze inzet als Lifeliner 3 zou vandaag (9 augustus) worden beëindigd, maar is nu verlengd tot en met zondag. Inmiddels is de luchtmachtheli ook al daadwerkelijk in actie geweest bij een trauma in de directe omgeving van Nijmegen.

Marck Haerkens, arts van het Mobiel Medisch Team van het St. Radboudziekenhuis, wil met het oog op de privacy van de betrokken patiënt weinig details kwijt over de inzet van de Bo-105CB die gisteren (8 augustus) plaats vond. Het verliep qua inzet allemaal prima. Het viel iedereen op dat de interactie tussen helikopterbemanning en het Mobiel Medisch Team heel erg soepel verliep. We zijn er als ziekenhuis erg tevreden over. Haerkens legt uit dat het 299-Squadron van de vliegbasis Gilze-Rijen iedere dag een andere bemanning stuurt. Je zou zeggen, laat een vast team dat doen, want dan kunnen ze ervaring opbouwen. Maar dat is niet nodig want de operationele ervaring van de luchtmachtvliegers stelt ze prima in staat deze taak uit te voeren. Een andere reden waarom de vliegers een captain en een first pilot dagelijks wisselen, heeft te maken met de lengte van de diensten. Ze zijn twaalf uur in touw en vanuit het oogpunt van vlieger-werktijden moet je ze dus ook wisselen.

De luchtmachtvliegers wonen na aankomst bij het ziekenhuis eerst een briefing van Haerkens bij. Die is tweeledig. Enerzijds vooral gericht op de leden van het Mobiel Medisch Team met het oog op de andere helikopter. De Bölkow heeft bijvoorbeeld een staartrotor en onze eigen MD-902 Explorer niet. Daar moet je dus rekening mee houden met het oog op je eigen veiligheid. Ook de procedures voor het team komen aan het bod tijdens die briefing. Meer gericht op de luchtmachters zijn dingen als de radio-procedures, wijze van transport en zo voorts. Maar zoals gezegd, we zijn als ziekenhuis uitermate tevreden over hoe het tot nu toe gaat. (fotos: Fabienne Bruys) Ministerie van Defensie