Ingezonden persbericht

Theaterfestival Eglentier in Fietsznfabriek gered

Het Internationale Theaterfestival dat Theatergroep Eglentier dit jaar in Haarlem organiseert op 10 en 11 augustus 2002 gaat definitief door in de Fietsznfabriek. De oplossing van Wethouders Grondel (Groenlinks, cultuur) en Visser (CDA, grondbedrijf), de samenwerking tussen Patronaat en de Fietsznfabriek, is de redding voor Theatergroep Eglentier om de laatste editie van het 3 Cities International Festival 2002 door te kunnen laten gaan. De laatste subsidiegever (het VSB-fonds) kwam met het verlossende woord om ook de financiële barrière te overbruggen. Het 3 Cities International Festival (3CF) is een internationale uitwisseling van theatergroepen. Het doel is om spelers en publiek kennis te laten nemen met verschillende opvattingen over theater uit andere landen en culturen. Dit doel wordt bereikt door een meerdaags festival op één locatie te verwezenlijken waarbij de deelnemers minimaal elk één uitvoering geven. Theatergroep Eglentier heeft de twee voorgaande edities bijgewoond in respectievelijk Engeland en Ierland. Omdat de buitenlandse groepen in hun eigen taal spelen, en met weinig decormiddelen, komt de essentie van toneel boven. De taal doet er niet toe, het toneelbeeld moet het verhaal vertellen.

Een dergelijke opzet met internationale theatergezelschappen is uniek in Haarlem. De Begeleidingscommissie van het Amateurtoneel in Haarlem, die de subsidieaanvragen van het amateurtoneel in de Gemeente Haarlem behartigt, steunt dit initiatief van Theatergroep Eglentier dan ook van harte en heeft een belangrijke financiële bijdrage geleverd. Ook De Ruijgrok Stichting heeft een flinke steen bijgedragen aan het voortbestaan van dit festival evenals de vaste sponsor van de theatergroep Café El en Ben.

De laatste barricade is inmiddels ook weggenomen: het festival vindt plaats op Houtmarkt 7 (De Fietsznfabriek). Nog onduidelijk is in hoeverre de Fietsznfabriek en het Patronaat een beheerscommissie vorm kunnen geven, zodat het 3 Cities International Festival 2002 (3CIF) van alle faciliteiten van de Fietsznfabriek (o.a. licht, geluid en medewerkers) gebruik kan maken tijdens het festival. Maar zowel Theatergroep Eglentier als de Stuurgroep Zadelpijn, die de belangen van de Fietsznfabriek waarneemt, verwachten hier wel uit te komen.

Op 10 en 11 augustus speelt The Maddermarket uit Norwich te Engeland het stuk "A Private View" van Vaclav Havel en The Everyman Palace Theatre uit Cork te Ierland "Lovers-Losers" van de Ierse schrijver Brian Friel. Theatergroep Eglentier speelt "Mooi" van Gerardjan Rijnders.

(