Rijksvoorlichtingsdienst

muntgeld 12 aug 2002
BALKENENDE OVER ECONOMIE: 'SITUATIE IS BEPAALD ERNSTIG'

Minister-president Jan Peter Balkenende is bezorgd over de financieel-economische ontwikkeling die Nederland op dit moment doormaakt. Het kabinet buigt zich de komende weken over de benodigde maatregelen.

Balkenende reageerde maandagavond in het NOS Journaal op recente financiële tegenvallers: 'We maken nu een financieel-economische ontwikkeling mee die we lange tijd niet hebben gehad, we lopen nu weer op tegen een enorm oplopende werkloosheid. Lange tijd leek het of het alleen maar goed ging met de Nederlandse economie en nu zien we: oplopende werkloosheid, slechter wordende overheidsfinanciën met begrotingstekorten. Dat is de realiteit van dit moment en die situatie is bepaald ernstig.'

Volgens Balkenende wordt het lastig om in deze kabinetsperiode begrotingstekorten te voorkomen: 'Ik heb al bij het debat over de regeringsverklaring gezegd dat dat buitengewoon lastig is. Het streven is natuurlijk om op langere termijn te werken aan een begrotingsoverschot'.

'Verantwoordelijkheid voor iedereen'
De komende weken overlegt het kabinet over de begroting voor 2003. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden die anderen hebben om de huidige economische ontwikkeling te keren: 'Het zijn zware tijden, maar het is een verantwoordelijkheid voor iedereen, ook als je wil praten over de loonontwikkeling in Nederland. We zullen met elkaar deze periode doormoeten en zorgen dat Nederland weer terugkomt op de landkaart'.