Halfjaarcijfers 2002 DHV Groep


* Omzet en toegevoegde waarde licht gestegen
* Nettowinst eerste half jaar bedraagt de helft van 2001; verwachting geheel 2002 hoger dan 2001
* Industriële markt onder druk; ruimtelijke ordening en milieu- en infrastructuurmarkten doen het goed
* Groei in nieuwe contracten 13%

De DHV Groep sluit de eerste helft van 2002 af met een bedrijfsresultaat van E 5,4 miljoen en een nettoresultaat van E 2,2 miljoen. De omzet en de toegevoegde waarde over het eerste halfjaar van 2002 zijn ten opzichte van dezelfde periode in 2001 gering gestegen naar respectievelijk E 144,3 miljoen en E 113,5 miljoen. De cijfers van de recente acquisitie van 40% in het Canadese Delcan zijn hierin nog niet verwerkt. De verwachting voor geheel 2002 is dat de nettowinst hoger zal zijn dan in 2001.

De druk op de resultaten met name in de industriële markt, die begon in het derde kwartaal van 2001, heeft zich in het eerste halfjaar van 2002 voortgezet. In de marktsegmenten infrastructuur, ruimtelijke ordening en milieu waren in de eerste zes maanden van 2002 een duidelijke groei en verbetering van het resultaat waar te nemen ten opzichte van de eerste helft van 2001. De omvang van de nieuwe contracten ligt 13% boven de vergelijkbare periode van 2001.

Cijfers 1e helft 2002 (1e helft 2001) x mln Euro
Netto-omzet 144,3 (140,7)
Toegevoegde waarde 113,5 (111,3)
Bedrijfsresultaat 5,4 (8,2)
Nettoresultaat 2,2 (4,5)

Resultaten eerste halfjaar onder druk

De resultaten over het eerste halfjaar 2002 zijn sterk beïnvloed door de verslechterde marktcondities voor Bouw en Industrie. De verkopen voor deze sectoren zijn ten opzichte van het eerste halfjaar 2001 gedaald met ruim 15%. Sluitingskosten voor het beëindigen van diverse activiteiten in Spanje en van management consultancy voor de telecommarkt in Portugal, hebben de resultaten nadelig beïnvloed. Ook een hogere afdracht van pensioenpremies heeft in negatieve zin een rol gespeeld.

Verkeer, infrastructuur, ruimtelijke ordening en milieu behaalden goede resultaten, zowel binnen als buiten Nederland. De DHV-onderdelen in Portugal hebben zich na de reorganisatie in 2001 goed hersteld. Stewart Scott International, partner in Zuid-Afrika, heeft eveneens goede resultaten behaald.

Nieuwe speerpunten voor Nederlandse markt

Met een versterkte focus op infrastructuur en stedelijke herstructurering speelt DHV in op een aantal belangrijke prioriteiten van het nieuwe kabinet in Nederland. In het kader van het grote steden-beleid, ligt er een belangrijke markt op het gebied van herstructurering van binnensteden, naoorlogse wijken en stationslocaties. Ook veiligheid blijft een belangrijk speerpunt van DHV, zoals bedrijfsveiligheid, veiligheid stadswijken, de beheersing van legionella, veiligheidsprocedures op luchthavens en de veiligheid in tunnels.

Internationalisatie

Op 31 mei 2002 tekende DHV het contract voor de overname van een 40%-belang in het Canadese advies- en ingenieursbureau Delcan. Noord-Amerika wordt daarmee een belangrijke nieuwe thuismarkt. Met het aandeel in Delcan (verkeersmanagement) en de volledige overname van NACO (luchthaveninfrastructuur) per januari 2003, wordt een substantiële stijging van de buitenlandse omzet gerealiseerd.

Voor de vestigingen in Midden- en Oost-Europa wordt een belangrijke impuls verwacht van de EU-pré toetredingsfondsen Via diverse activiteiten voor de Olympische Zomerspelen 2008 in Beijing, streeft DHV naar een verdere versteviging van haar marktpositie in China.

Enkele nieuw verworven projecten in het eerste halfjaar van 2002:

In Nederland:

* DHV-dochter D3BN werkt mee aan de grondige renovatie van Shell Centraal Kantoor Den Haag.
* DHV werkt mee aan de totstandkoming van het masterplan voor de vernieuwing van het Utrechtse stationsgebied.
* DHV draagt zorg voor het hele traject dat gemoeid is met de bouw van een nieuwe afvalwaterzuivering in Dordrecht. Van het definitieve ontwerp, tot het opstellen van de bestekken, en van de aanbestedingen tot de directievoering en het toezicht op de uitvoering. Ook voerde DHV de milieueffectrapportage (MER) uit.
* Voor Stadsdeel Amsterdam-Zuidoost maakt DHV een (bouwkundige) inventarisatie van de kinderdagverblijven en de naschoolse opvangfaciliteiten. Dit ter voorbereiding op de Wet Basisvoorziening Kinderopvang die in 2004 van kracht gaat.
* De Gemeente Maastricht heeft DHV gevraagd om onder andere
* een beleidsnota te schrijven over Particulier Opdrachtgeverschap in de nieuwbouw. Hiermee wil de gemeente woonwijken in 2010 zoveel mogelijk laten beantwoorden aan de wensen van burgers.
* In opdracht van de provincie Noord-Brabant voerde DHV het duurzaam verkeers- en vervoersonderzoek Moerdijkse Hoek uit. Dit in verband met een nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein. Internationaal:


* China: Verzorgen van een masterplan voor de uitbreiding van Shanghai Pudong International Airport, dit project wordt door NACO uitgevoerd in samenwerking met DHV.
* Polen: DHV verzorgt het contractmanagement en de kwaliteitscontrole voor de nieuwbouw van 20 km autosnelweg tussen Opole en Katowice. De weg bevat 22 kunstwerken en is onderdeel van de verbinding Oostende-Kiev via Berlijn en Krakow.
* Indonesië: Beheer en Onderhoud voor waterzuiveringsinstallatie in Ciasem.
* India: In opdracht van de Indiase overheid ontwikkelt DHV een PPS-investeringsstrategie (Publiek-Private Samenwerking) voor het National Highway Corridor Project.
* Ierland: In Fermoy is DHV, samen met haar Ierse partner T.J. O'Connor, betrokken bij stedelijke drainage en overstromingspreventie. Profiel DHV Groep
DHV is een internationaal advies- en ingenieursbureau, dat diensten verleent en duurzame oplossingen aanbiedt in de markten:
* Transport en Infrastructuur;

* Bouw en Industrie;

* Water;

* Ruimtelijke Ordening en Milieu;

* Telecommunicatie.
De ruim 4000 professionals werken vanuit een maatschappelijke betrokkenheid aan innovatieve concepten. Erkende expertise wordt via een hecht kennisnetwerk met sterke lokale aanwezigheid beschikbaar voor klanten in de publieke en private sector.

De diensten omvatten: management consultancy, advisering, ontwerp en engineering, project-, contract- en exploitatiemanagement.