Wegener NV

14-08-2002 08:30

Ondanks succesvolle kostenreducties drukt lagere advertentieomzet resultaat Wegener

De neergaande ontwikkeling van de advertentiemarkt voor kranten zet het resultaat van Wegener sterk onder druk. In het eerste halfjaar van 2002 daalde het bedrijfsresultaat (voor amortisatie van goodwill) met 35% van Euro 65,1 miljoen tot Euro 42,4 miljoen. De operationele marge komt hiermee op 8,7%. In dezelfde periode van het vorige jaar was dit nog 12,9%. Over geheel 2001 bedroeg de marge 7,4%. In de eerste helft van 2002 kwam de netto winst, na preferent dividend, voor amortisatie van goodwill en voor buitengewoon resultaat, uit op Euro 18,3 miljoen (in de eerste helft van 2001: Euro 34,7 miljoen). In 2001 werd, dankzij de boekwinst op de verkoop van tv-zender TMF, een buitengewoon resultaat behaald van Euro 32,1 miljoen. In het huidige jaar is er in de eerste helft geen buitengewoon resultaat, doch in het laatste kwartaal van 2002 zal een boekwinst gerealiseerd worden op de beoogde, gedeeltelijke verkoop van Interlanden Spreigroep. De geconsolideerde omzet daalde met 3,5% van Euro 504,5 miljoen tot Euro 486,8 miljoen. Op autonome basis, exclusief verworven en afgestoten activiteiten, daalde de omzet met 5%.

Kranten

De in het tweede kwartaal van 2001 ingezette neergang van de advertentiemarkt, die zich in de tweede helft van vorig jaar steeds sterker manifesteerde, zette door in de eerste helft van 2002. De omzet in de krantensector (dagbladen, huis-aan-huiskranten en grafische producten en diensten) daalde met 6,4%. Bij de dagbladen was sprake van een daling van de advertentieomzet met maar liefst 11,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen nog sprake was van een lichte stijging. Het advertentievolume in de dagbladen daalde met 10%. Bovendien was de gemiddelde opbrengst per pagina geringer door wijziging in de soorten van advertenties (daling personeelsadvertenties met ruim 20%) en druk op de tarieven. De betaalde oplage van de dagbladen vertoonde een daling van 2%. Deze daling was zo hoog vanwege het incidentele abonneeverlies bij samenvoeging van een aantal kranten in Gelderland en het stopzetten van de ochtendeditie van de Haagsche Courant. De abonnementenomzet nam, vanwege prijsverhoging, toe met 4,2%.
Bij de huis-aan-huiskranten was autonoom sprake van een 6,9% lager advertentievolume. Integratie van de organisaties van de huis-aan-huiskrantenuitgevers, tot één groepsmaatschappij, vindt plaats in de tweede helft van het jaar.
De marge van de totale krantenactiviteiten in de eerste helft komt uit op 11,1%. In de eerste helft van 2001 was dat nog 16,3%. Overigens was diezelfde marge over geheel 2001, vanwege het extreem slechte tweede halfjaar, 10,8%.
De programma's voor kostenreductie in de sector verlopen naar tevredenheid. Zo is er sprake van een 5% lager personeelsbestand per ultimo juni 2002 ten opzichte van dezelfde datum vorig jaar. Ook de papierkosten waren lager vanwege minder verbruik en een lagere prijs. In de eerste helft van het jaar werd de krantendrukkerij in Vlissingen gesloten en werden nieuwe drukpersen in Apeldoorn en Den Haag in gebruik genomen. De optimalisatieprocessen worden uiteraard in de tweede helft van 2002 en ook in 2003 voortgezet. Aangekondigd is dat medio 2003 de drukkerij in Houten gesloten zal worden.

Direct marketing en Verspreidingen

Mede in verband met het slechte economische tij verliepen de ontwikkelingen in de direct marketing sector nog stroef. Het resultaat nam weliswaar toe met 10% tot Euro 4,2 miljoen, doch de marge bleef nagenoeg gelijk bij een omzet, die met bijna 20% steeg. Autonoom bleef de omzet gelijk aan die in de eerste helft van 2001. Het in de tweede helft van 2001 ingezette beleid bij de direct marketingdivisie werd ongewijzigd voortgezet, hetgeen betekent dat de samenwerking tussen de diverse landenorganisaties, bijvoorbeeld bij productontwikkeling en de behandeling van internationale klanten, gestalte heeft gekregen. Daarnaast wordt de nadruk gelegd op databaseservices en dataproducten als belangrijkste activiteiten.
Bij de verspreiding van ongeadresseerd drukwerk (Interlanden Spreigroep) was er sprake van een herstel ten opzichte van de tweede helft van 2001, toen met name de effecten van het 11 september-drama scherp merkbaar waren. Het prijsniveau is verbeterd. Begin juli jl. werd bekendgemaakt dat Deutsche Post een meerderheidsbelang (70%) zal verwerven in Interlanden Spreigroep en dat een joint venture zal worden aangegaan in het kader van geadresseerde verspreiding, waarmee Interlanden Post dit jaar begonnen is. Naar verwachting zal de formalisering van deze transacties plaatsvinden in het laatste kwartaal van 2002.

e-Media en overige activiteiten

In de sector e-Media en overige activiteiten was er een afname van het verlies tot Euro 0,8 miljoen (eerste helft 2001: -/-Euro 1,0 miljoen). Dit is vooral het gevolg van een verbetering bij cartografie / gemeentegidsen en enkele activiteiten van Wegener eMedia, zoals de vacaturesite JobTrack. De tijdschriftenuitgeverijen presteerden naar verwachting. Het radiostation Radio 10 FM had te lijden onder de neergang in de reclamemarkt en behaalde een lagere omzet en winst dan in eerste helft van 2001. Overigens is de verkoopprocedure van het radiostation opnieuw ernstig vertraagd door de ontstane onduidelijkheid over de aanstaande frequentieverdeling. Het valt zeer te hopen dat het nieuwe kabinet terzake snel duidelijkheid en daadkracht zal betrachten. Deze nu al jaren durende farce van `wel veilen / niet veilen' geeft een onaanvaardbare onzekerheid voor betrokken ondernemers en medewerkers. De omzet in de sector `overige' nam vooral af vanwege de verkoop van de televisiezender TMF in mei 2001.

Financieel

Het zeer strikte beleid ten aanzien van kasstromen werd voortgezet. De investeringen in materiële vaste activa waren aanmerkelijk lager dan het afschrijvingsniveau. Voorts werd het minderheidsbelang in Brouwer Groep verkocht. Bij een hoger rentetarief waren de interestlasten iets lager dan vorig jaar in de vergelijkbare periode, vanwege de lagere netto schuldpositie. De belastingdruk werd gunstig beïnvloed door een gerealiseerde compensatie van liquidatieverliezen uit het verleden. De door Wegener toegezegde eenmalige storting van Euro 4,5 miljoen in het Algemeen Pensioenfonds Wegener zal in de tweede helft van het jaar als buitengewone last verantwoord worden.

Vooruitzichten

Aangezien de economische vooruitzichten in de voor Wegener relevante markten alleen maar slechter worden, achten wij het thans niet waarschijnlijk dat het in 2001 behaalde bedrijfsresultaat (voor amortisatie van goodwill) dit jaar geëvenaard zal worden. De op zichzelf succesvolle implementatie van kostenreductieprogramma's zal onvoldoende tegenwicht kunnen bieden jegens de aanhoudende teruggang van de advertentieomzet van de kranten. Overigens zal het bedrijfsresultaat in de tweede helft van het jaar beduidend verbeteren ten opzichte van dezelfde periode in 2001.

Apeldoorn, 14 augustus 2002

Raad van Bestuur
Wegener NV

Voor nadere informatie: Wegener NV, concern communicatie, tel.: 055-5388652
(pl02149)
Klik voor de cijfers op Financiën