D66

Opheffen spaarloonblokkade onbezonnen en ondoordacht

Financien en belastingen

Francine Giskes

14-08-2002 - D66-kamerlid Francine Giskes vindt het plan van de VVD- en LPF-bewindslieden Hoogervorst en Van Eijck om de spaarloongelden van burgers vrij te geven onbezonnen en ondoordacht.

D66-kamerlid Francine Giskes vindt het plan van de VVD- en LPF-bewindslieden Hoogervorst en Van Eijck om de spaarloongelden van burgers vrij te geven onbezonnen en ondoordacht. Het zal niet het beoogde effect, stimulering van de economie, hebben terwijl het wel de positieve doelstelling van de regeling om zeep helpt.

Het kabinet wil de in de spaarloonregeling opgebouwde gelden volgend jaar meteen vrijgeven omdat de spaarloonregeling toch op de helling gaat. Dat is tot daar aan toe, vindt Giskes, want de regeling was haar doel wel enigszins voorbijgeschoten

Giskes: Nou willen deze bewindslieden het spaarloongeld van de mensen om de economie een zet te geven. De spaarders moeten het na opheffing van de blokkade blijkbaar meteen gaan uitgeven. Wij vinden het niet sjiek dat deze coalitie de economische problemen wil aanpakken met spaargeld van haar kiezers. Bovendien zijn lage consumptieve bestedingen niet de oorzaak van de huidige economische problemen.

Giskes: Dit kabinet moet haar eigen verantwoordelijkheid niet oplopen en geld vrijmaken op haar begroting om te investeren in de economie. Hogere salarissen voor het personeel in het onderwijs, oplossen van de infrastructurele knelpunten. Dat heeft pas echt een bestedingsimpuls tot gevolg, en bovendien lost het grote problemen op. D66 heeft in haar programma aangegeven hoe dat moet.

D66 wil dat als de spaarloonregeling op de helling gaat, er garanties komen dat mensen die nu een spaarlooncontract hebben voor bijvoorbeeld een verzekerde uitkering op termijn, dat spaarplan kunnen afmaken. Uitzonderingen op de opheffing van de regeling en deels instandhouden van een blokkade zijn dan veel verstandiger dan het in één klap alles van tafel vegen.