Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 14-08-2002 Persberichten districten Utrecht stad, 10.30 uur

Autodief aangehouden

UTRECHT Op dinsdagmiddag 13 augustus omstreeks 17.15 uur is een 32-jarige man zonder vast woonadres aangehouden op verdenking van diefstal van een personenauto.

Surveillerende politiemensen trokken op de Van Egmondkade een kenteken na en daaruit bleek dat de auto als gestolen stond gesignaleerd sinds 13 augustus j.l.. Bij het naderen van de auto, stapte een man in die er met hoge snelheid vandoor ging en daarbij tegen een geparkeerd voertuig botste.

De politiemensen achtervolgden de man waarbij diverse eenheden werden ingezet. Tijdens de achtervolging raakte een 32-jarige agente gewond door een val met de dienstmotor. Zij werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Na onderzoek bleek dat zij een hersenschudding en diverse schaafwonden en kneuzingen had opgelopen, maar mocht in de loop van de avond naar huis.

De man reed met onverantwoorde hoge snelheid door de stad en lapte werkelijk alle verkeersregels aan zijn laars. De wilde rit eindigde uiteindelijk in de wijk Zuilen nabij de rivier de Vecht, waar de man zwemmend aan de politie trachtte te ontkomen. Echter de politie wist al roeiend met een bootje de man naar de kant te dirigeren waar hij door politiemensen op de wal werd getrokken en vervolgens gearresteerd werd.

Op het bureau weigerde de man mee te werken aan een onderzoek om vast te stellen of hij alcohol en/of andere stoffen had gebruikt. Uiteindelijk gaf de man, na vordering van een hulpofficier van justitie, toestemming aan een arts om bloed af te nemen en werd het bloedmonster voor nadere analyse gezonden naar het Nederlands Forensisch Instituut.

Gezien het gevaarlijke rijgedrag werd het rijbewijs ingevorderd. Ook is het niet uitgesloten dat andere verkeersdeelnemers tijdens de achtervolging moesten uitwijken voor de 32-jarige man om een aanrijding te voorkomen en zij worden gevraagd zich te melden bij de politie om hun verklaring(en) bij het opgemaakte dossier te voegen.

De man zit voorlopig vast voor nader onderzoek en verhoor.

Aangehouden voor diefstal

UTRECHT Vier jongens uit Utrecht ( 12, 13 en twee van 14 jaar) zijn dinsdagavond 13 augustus aangehouden op verdenking van diefstal van geld.

De vier vonden tijdens het zwemmen in het zwembad aan de Kennedylaan een kennelijk verloren sleutel van een kluisje en stalen vervolgens het geld uit een portemonnee uit het betreffende kluisje, maar werden daarbij op heterdaad betrapt. Omdat het de eerste keer is dat de vier in aanraking komen met de politie, zal de zaak via het bureau HALT verder worden afgewerkt.

De jongens kregen een ontzegging voor alle zwembaden in Utrecht tot en met 13 augustus 2003.

Toezicht automarkt

UTRECHT Op dinsdag 13 augustus hielden politiemensen op het terrein van de automarkt en in de directe omgeving toezicht.

Gedurende dit toezicht zijn diverse personen/bestuurders bekeurd, onder meer op de Satreweg. Drie bestuurders kregen een bekeuring omdat zij geen geldig rijbewijs hadden, vier bestuurders kregen een bekeuring voor het niet dragen van de gordel, 1 personenauto was niet verzekerd, van 1 personenauto was het exportkenteken niet meer geldig,
1 persoon werd bekeurd omdat hij zijn auto buiten het toegestane gebied en tijd te koop aanbood. 1 bestuurder negeerde de gesloten overwegbomen.

Toezicht Uitdagen

UTRECHT Op dinsdagvond 13 augustus hielden diverse politiemensen toezicht op de festiviteiten die verband houden met de Uitdagen onder meer op Mariaplaats en Smakkelaarsveld.

Ook is er met de organisatie gesproken over de klachten van geluidsoverlast die bij de politie waren gedaan door omwonenden op maandagavond en nacht. Gedurende dit toezicht zijn diverse personen bekeurd omdat zij in staat van openbare dronkenschap de orde verstoorden, voor het wildplassen, het zich bevinden op verboden grond, het negeren van het rode verkeerslicht en het fout parkeren.

Ook werden twee personen aangehouden die nog boetes moesten betalen. Veel nieuwe studenten gingen nogal slordig om met hun persoonlijke bezittingen en werden daarop door de politie gewezen en waarschuwde voor zakkenrollers. Bovendien werd hen verteld geen fietsen te kopen op straat omdat die vaak gestolen zijn.