TNT Post Groep NV

TPG reageert op nieuwe corporate governance wetgeving in Verenigde Staten

14 augustus 2002

De post, express en logistieke onderneming TPG N.V. heeft vandaag aangekondigd dat zij haar corporate governance regels heeft aangescherpt. Het beleid van TPG ten aanzien van de onafhankelijkheid van de accountants is in lijn gebracht met de nieuwe wet Sarbanes-Oxley, die op 28 juli 2002 door het Amerikaanse Congres is aangenomen. Daarnaast wordt het reglement van de Commissie Verslaglegging aangepast om te voldoen aan nieuwe Amerikaanse eisen. TPG verwacht dat de veranderingen in het reglement van de Commissie Verslaglegging doorgevoerd kunnen worden, zodra de nieuwe Wet en de daarmee samenhangende wet- en regelgeving duidelijker zijn geworden.

De Raad van Commissarissen van TPG heeft het beleid ten aanzien van de onafhankelijkheid van de accountants in april 2002 vastgesteld. Dit beleid bevatte reeds stringente regels, zoals de wisseling van de verantwoordelijke partner voor de accountantscontrole om de vier jaar en een duidelijke definitie van de diensten die de externe accountant wel en niet mag leveren. Op grond van dit beleid moet voor nader omschreven accountantsdiensten en niet-accountantsdiensten een aanbestedingsprocedure worden gevolgd, en is voor bepaalde gespecificeerde diensten goedkeuring van de Commissie Verslaglegging vereist. Bovendien dient om de drie jaar een beoordeling van de prestaties van de externe accountant plaats te vinden.

Dit beleid is nu aangescherpt en uitgebreid om te voldoen aan de nieuwste ontwikkelingen van de wetgeving in de Verenigde Staten. De belangrijkste aanpassingen zijn de uitbreiding van het aantal diensten die de externe accountant niet mag leveren, verdere beperkingen ten aanzien van de rekrutering van TPG- en accountantspersoneel en de verplichte goedkeuring vooraf van niet-accountantsdiensten door de Commissie Verslaglegging.

"TPG is een van de eerste bedrijven die reageert op deze belangrijke nieuwe Amerikaanse wetgeving", aldus Peter Bakker, voorzitter van de Raad van Bestuur van TPG. "Hieruit blijkt hoeveel belang wij hechten aan de integriteit van de financiële informatie van de onderneming. TPG erkent de cruciale rol die de externe accountant, de onafhankelijke Commissie Verslaglegging en de eigen interne accountant spelen voor de integriteit van onze financiële gegevens."

Het document "Auditor Independence Policy" (20 Kb) van TPG is, in het Engels, beschikbaar als een acrobat reader PDF document.

TPG N.V. verleent wereldwijd, onder de twee merknamen TNT en Koninklijke TPG Post, een breed scala aan post-, express- en logistieke diensten. TPG N.V. heeft ruim 143.000 medewerkers in 60 landen en is in meer dan 200 landen actief. De onderneming behaalde in 2001 een omzet van ¤ 11,2 miljard. De omzet is gedurende het eerste halfjaar van 2002 met 4,2% gestegen. TPG N.V. is genoteerd aan de effectenbeurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt.