Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Vergoedingsregeling uittredende vissers 2002 open


14 augustus 2002 - Op 15 augustus 2002 wordt de Vergoedingsregeling voor uittredende vissers uit de visserij 2002 (VUVIS) weer opengesteld. De regeling komt in grote lijnen overeen met de Vergoedingsregeling voor uittredende vissers uit de visserij 1998. VUVIS 2002 kent drie onderdelen: sanering, vervroegde uitreding en omscholing. Aanvragen kunnen worden ingediend door vissers; mensen die hun beroep uitoefenen aan boord van een vaartuig dat in gebruik is voor de zeevisserij.
Voor het onderdeel sanering komen vissers in aanmerking waarvan de arbeids- of maatschapsovereenkomst is beëindigd als rechtstreeks gevolg van de sanering van het vissersvaartuig waarop zij werkzaam zijn geweest. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van de leeftijd van de visser op het tijdstip van beëindiging van de arbeids- of maatschapsovereenkomst, met een maximum van EUR 10.000,- . Vissers die hun werk verliezen als gevolg van de 'Regeling capaciteitsvermindering zeevisserij 2002' kunnen niet aanvragen in het kader van VUVIS 2002. Voor deze vissers zal na de afronding van deze saneringsaanvragen een soortgelijke vergoedingsregeling worden opengesteld.

Vissers die hun beroepsactiviteit beëindigen met het oog op vervroegde uittreding kunnen aanvragen in het onderdeel vervroegde uittreding. De visser moet hiervoor ouder zijn dan 54 jaar en jonger dan 65 jaar. De vergoeding bedraagt EUR 500,- per maand voor de maanden tussen de beëindiging van de arbeids- of maatschapsovereenkomst en de eerste van de maand waarin de aanvrager de leeftijd 65 jaar bereikt.

Naast vervroegde uittreding en sanering kent de regeling nog het onderdeel omscholing. Deze subsidie kan alleen worden aangevraagd als de aanvrager geen subsidie heeft gekregen op grond een ander onderdeel van deze regeling. Vissers die jonger zijn dan 54 jaar en tenminste vijf jaar hun beroepsactiviteit als visser hebben uitgeoefend, komen voor dit onderdeel in aanmerking. De subsidie is gelijk aan de werkelijke kosten van deelname aan de omscholingscursus, tot een maximum van EUR 2.500,-.

Aanvragen kunnen worden ingediend van 15 augustus tot 15 oktober 2002 bij LASER Dordrecht. Er is maximaal EUR 600.000,- aan subsidiegelden beschikbaar. Toekenning van bijdragen en subsidies vindt plaats op volgorde van ontvangst van de aanvragen en tot het subsidieplafond is bereikt. Als ontvangstdatum geldt de datum waarop de aanvraag volledig is, het indienen van 'pro-forma' aanvragen heeft dan ook geen zin.

Voor het aanvragen van de brochure en het aanvraagformulier of meer informatie over deze regeling, kunt u bellen met Het LNV-Loket, telefoon 0800-22 333 22 of via het internet www.minlnv.nl/loket.