Gemeente Rijswijk

Zusterstad van Rijswijk in Tsjechië zwaar getroffen Watersnood treft centrum van Beroun

Rijswijk, 14 augustus 2002

RIJSWIJK - Ook Beroun, de zusterstad van Rijswijk in Tsjechië, is geteisterd door de ernstigste overstromingingen in ruim een eeuw. Het historische centrum van de stad is onder meters water komen te staan. De gehele binnenstad moest gisteren ontruimd worden nadat de rivieren Berounka en Vlastava, die pal langs het centrum lopen, buiten hun oevers waren getreden. Er zijn geen meldingen binnengekomen van eventuele slachtoffers. Wel is de stad onbereikbaar geworden voor verkeer en zijn vrijwel alle verbindingen verbroken en is de elektriciteit afgesloten. Het water in de rivier Berounka stond vannacht 8,5 meter hoger dan normaal.

Het gemeentebestuur van Beroun heeft gisteren de bewoners van het oude centrum gesommeerd hun woningen te verlaten. Het zou gaan om enige duizenden mensen, die elders in de stad in scholen en gymnastieklokalen zijn opgevangen. Er is momenteel grote behoefte aan maaltijden voor de geëvacueerden. Het Rijswijkse gemeentebestuur heeft daarom direct een bedrag van 150.000 kronen (¤ 5000) voor noodhulp vrijgemaakt. Met dat geld richt de zusterstad een gaarkeuken in. Het stadscentrum van Beroun is hermetisch afgesloten en wordt bewaakt door politie en leger.

Beroun ligt op ongeveer 30 kilometer van Praag. De stad wordt doorsneden door de rivier Berounka, die uiteindelijk enige kilometers verder in de Moldau uitkomt. De Vlastava stroomt iets verder van het centrum, maar trad ook buiten haar oevers waardoor water de lagere stadsdelen instroomt.
Volgens de contacten die de werkgroep stedenband Rijswijk-Beroun-Condega gisteravond heeft gehad met Beroun, wordt verwacht dat het water in de loop van vandaag zal zakken. Dat komt voornamelijk doordat een dijk is doorgebroken nabij de plaats waar de Berounka en Moldau samenkomen. Grote delen land zijn daardoor onder water gelopen, waardoor het water in Beroun wat sneller kan zakken.

Rijswijk heeft sinds 1989 een stedenband met Beroun. Enkele jaren geleden is de stad al eens getroffen door het hoge water van de Berounka. De schade destijds was echter van beperktere omvang dan nu. De werkgroep stedenband houdt geregeld contact met de zusterstad. Onlangs nog was een delegatie van op bezoek in Beroun om het in september te openen Rijswijk Huis in te richten. In de nieuwbouwwoning is onder meer ruimte voor exposities. Ook dit huis, dat nabij het centrum ligt, staat deels onder water.

Het College van B en W van Rijswijk gaat het Rijswijkse bedrijfsleven en andere organisaties benaderen voor eventuele steun aan de getroffen zusterstad. Samen met het gemeentebestuur van Beroun wil Rijswijk na een eerste inventarisatie van de schade een hulpplan opstellen.



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2002 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.