Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Hans Hoogervorst, Financiën 14 aug 2002 Hoogervorst: hoge loonkosten zijn niet goed

Tijdens een vergadering van de meest betrokken ministers zijn nog geen maatregelen afgesproken in verband met de economische situatie. Wel is duidelijk dat de regering zich zorgen maakt over de hoge loonkosten.

Minister Hans Hoogervorst (Financiën) verklaarde na afloop dat het kabinet bezorgd is over de huidige stand van de Nederlandse economie: Het gaat met de wereldeconomie als geheel niet goed en wij doen het weer slechter dan andere landen.

Hoogervorst denkt dat de Nederlandse positie mede veroorzaakt wordt door de hoogte van de loonkosten in ons land: Het heeft veel te maken met een verslechtering van onze concurrentiepositie die in de loop van de afgelopen zeven jaar is opgebouwd door overmatige loonkostenontwikkeling. Het is duidelijk dat daarin een knip moet worden aangebracht.

Voorbereiding begroting
Overigens zijn er nog geen definitieve beslissingen genomen over eventuele maatregelen. De voltallige ministerraad vergadert de komende twee weken meerdere malen over de begroting voor 2003. Daarbij komen ook voorstellen voor het financieel-economisch beleid aan de orde. Volgens Hoogervorst wordt daarbij ook gekeken naar de hoogte van de loonkosten: Wat je ziet, is dat de economie verslechtert en dat de loonkosten heel fors blijven stijgen. Dat is niet goed. Eerder deze week sprak minister-president Jan Peter Balkenende al zijn zorg uit over de huidige economische situatie.

Zie ook:
Balkenende over economie: 'situatie is bepaald ernstig' (12 augustus 2002)