ChristenUnie


28464 Vertraging uitbetaling huursubsidie Vrijdag 16 Augustus 2002 - 12:55

Spreker: K. Veling Algemeen Overleg

De heer Veling (ChristenUnie) herinnert eraan dat het Eos-programma is ontwikkeld om de behandeling van aanvragen voor huursubsidie sneller te laten verlopen. Aanvankelijk ging die ontwikkeling voorspoedig, maar de derde fase vanaf 1 juli is een fiasco geworden. Het lijkt hem goed als de minister dit ook ronduit beaamt.
Hij vraagt of de hausse aan nieuwe aanvragen wellicht te maken heeft met econo-mische ontwikkelingen. Verder vindt hij het nogal wonderlijk dat mensen die na 1 april een aanvraag hebben gedaan, nu opnieuw een aanvraag moeten doen. Nog wonderlijker vindt hij de melding in de brief van vanmorgen, dat ook volgend jaar weer een probleem op dit punt kan rijzen.
De voorlichting zal zeker verbeterd moeten worden, terwijl er ook gelegenheid dient te zijn om hulp te vragen bij het invullen van de formulieren. Volgens hem had voorzien kunnen worden dat de nu ingezette voorlichtingscapaciteit onvoldoende zou zijn. Of ook de 42 300 mensen die een beperkt huursubsidiebericht hebben gekregen en dus nadere informatie moe-ten aanleveren, een voorschot dienen te krijgen, hangt voor de heer Veling af van de vraag of de overheid hier een verwijt kan worden gemaakt, voor bijvoorbeeld vertraging of fouten. Datzelfde geldt voor hem ten aanzien van de ruim 46 000 mensen die een nihilbeschikking hebben gekregen. Hij dringt er dan ook op aan dat hier snel nader onderzoek naar wordt gedaan.


---