Crucell N.V.

Crucell en Johns Hopkins tekenen overeenkomst voor onderzoek naar antistoffen tegen LCH

Leiden, 16 augustus 2002 - Het Nederlandse antistoffen- en vaccinbedrijf Crucell (Euronext, NASDAQ: CRXL) maakte vandaag bekend dat het een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met het Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center (SKCCC) van Johns Hopkins, Baltimore, Verenigde Staten, voor onderzoek naar therapeutische menselijke monoclonale antistoffen voor de behandeling van Langerhans Cel Histiocytose (LCH).

Crucell heeft een aantal geheel menselijke monoclonale antistoffen tegen LCH-cellen ontdekt. Het SKCCC van Johns Hopkins zal deze antistoffen testen in een aantal nieuw ontwikkelde modellen voor LCH.

'Johns Hopkins heeft unieke expertise op het gebied van LCH. Met deze samenwerkingsovereenkomst hopen wij een bijdrage te leveren aan nieuwe behandelmethoden voor deze zeldzame aandoening,' aldus dr. Ton Logtenberg, Chief Scientific Officer van Crucell.

LCH is een zeldzame, soms dodelijke aandoening die meestal voorkomt bij jongere kinderen. LCH ontstaat wanneer histiocyten, cellen die gewoonlijk voorkomen in het lichaam, in abnormaal grote getale samenklonteren. Er bestaat grote behoefte aan verbeterde therapieën voor LCH, omdat de conventionele behandelmethode van steroïden en chemotherapie onvoorspelbaar is en vaak gepaard gaat met zware bijwerkingen. Van monoclonale antistoffen wordt verwacht dat ze effectiever en minder toxisch zijn dan de bestaande behandelmethoden.

Over Crucell

Crucell ontdekt en ontwikkelt biofarmaceutische producten die gebruik maken van het menselijk afweersysteem voor het bestrijden van tumoren, infectieziekten en andere aandoeningen. Crucells geoctrooieerde technologieplatforms MAbstract®, AdVac® en PER.C6® maken het ontdekken, ontwikkelen en produceren van antistoffen en vaccins mogelijk. Crucell biedt zijn platforms aan de farmaceutische en de biotechnologie-industrie aan maar gebruikt deze tevens voor het creëren van zijn eigen producten. Partners zijn onder meer Merck & Co. voor het HIV- vaccin, de National Institutes of Health (NIH) voor het ebola-vaccin en Centocor, een bedrijf van Johnson & Johnson, dat op de antistof CD46 een licentie heeft genomen voor de behandeling van diverse typen tumoren. Crucell heeft meer dan twintig licentienemers voor zijn PER.C6®-technologie, waaronder Novartis, GSK, Aventis en Schering AG. Het bedrijf is gevestigd in Leiden en heeft momenteel 200 werknemers. Crucell staat genoteerd aan Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website www.crucell.com.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Crucell N.V.
Louise Dolfing
Communications Officer
Tel. +31-(0)71-524 8863
Fax.+31-(0)71-524 8935
l.dolfing@crucell.com
Hill & Knowlton Nederland B.V.
Arie Bos
Tel. +31-(0)20-404 4707
Fax.+31-(0)20-644 9736
abos@hillandknowlton.com