Korps: Friesland, plaats: Fryslân 16-08-2002
Politieberichten 15/b (13.00 uur) t/m 16/8 (07.00 uur)

Sneek: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 11.55 uur werd een 43-jarige inwoner zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een 15-tal halve liters bier weggenomen, zonder te betalen. Dit was in een supermarkt aan het Normandiaplein. Aangifte werd gedaan door een 36-jarige inwoner van Joure. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Houtigehage: Poging zware mishandeling
Donderdag omstreeks 12.55 uur had een 51-jarige inwoner van Boelenslaan zijn SRV auto geparkeerd op de Linebeamen om 2 oudere dames in te laten stappen. Aan de andere zijde van de weg stond al een auto geparkeerd. Hierdoor werd de weg eventjes geblokkeerd. Een 58-jarige inwoner van Houtigehage wilde de SRV auto passeren. Hij sprak de 51-jarige aan en deze zette de SRV auto even verder op. Bij het inhalen van de SRV auto door de 58-jarige werden door de open ramen nog wat woorden gewisseld. De 58-jarige stopte en stapte uit en met een stuk ijzer van een autokrik sloeg hij de 51-jarige door het open raam. Een tweede klap kon de 51-jarige ontwijken, Hierna reed de 58-jarige weg. Onderzoek wordt voortgezet.

De Wilgen: diefstal rubberboot.
Tussen zaterdag 10 augustus en woensdag 14 augustus werd uit de jachthaven Biskopwei een rubberboot ontvreemd. Betreft een grijs/blauwe rubberboot merk: Yamaha Yam 265 s serienummer CNYAMAHA S2201L001. Aangifte werd gedaan door een 54-jarige inwoner van Drachten. Veiligheidsslot en staalkabels waren doorgeknipt.

Vlieland: brandje
Donderdag omstreeks 07.20 uur kwam een melding dat op een camping aan de Kampweg een tent was uitgebrand. Bij onderzoek bleek, dat een 53-jarige inwoner van Oss de avond ervoor een aantal plastic kratten had gezet voor het tentje waar zijn kinderen in sliepen. Op de kratten had hij waxinelichtjes neergezet en aangestoken. Daarna is de man naar zijn eigen tent gegaan. Hij heeft niet meer aan de lichtjes gedacht. Mogelijk zijn de waxinelichtjes gaan lekken en smeulen waardoor de kratten vlam vatten. Een buurtkampeerder ontdekte het brandje en kon net op tijd de kinderen uit de tent halen. Hierna is de tent volledig uitgebrand. Geen persoonlijke ongelukken.

Tijnje: inbraak kantoor zwembad.
In de nacht van dinsdag 13 augustus op woensdag 14 augustus werd ingebroken in het kantoortje van het zwembad aan de Wispel. Men kwam binnen via verbreking toegangsdeur. Een raam van een tussendeur werd ingeslagen en zo kwam men in het kantoortje. Weggenomen is een geldkist met wat geld en 8 douchemunten. Aangifte werd gedaan door een 50-jarige inwoonster van Tijnje.

Wijnjewoude: snelheidsovertreding.
Woensdag omstreeks 21.48 uur werd een 23-jarige inwoonster van Lippenhuzien en bestuurster van een personenauto staande gehouden op de Weinterp. Zij reed daar met een snelheid van 1467 km per uur terwijl 80 km per uur ter plaatse geldt. Tevens is haar rijbewijs ingevorderd. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Surhuizum: insluiping woning.
Woensdag tussen 08.30 uur en 16.45 uur werd vanuit een woning aan de Lustenburg geld weggenomen. Hoe men binnen is gekomen is niet bekend. Aangifte werd gedaan door een 56-jarige inwoner van Surhuizum.

Leeuwarden: straatroof.
Donderdag omstreeks 15.35 uur vond een straatroof plaats op de Weaze. Een 28-jarige inwoner van Leeuwarden stond zijn geld te tellen. Hij werd aangesproken door een drietal jongens en even later liep een manspersoon voor hem langs en griste zijn portemonnee uit zijn hand. De dader is op een fiets gesprongen en de drie jongens waren ook ineens verdwenen. In de St. Anthonystraat werden 4 man aangehouden, een 17-jarige inwoner van Amersfoort, een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, een 20-jarige en 18-jarihge inwoner van s-Gravenhage. Hierna de verdachten overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek.

Leeuwarden: overbelading.
Donderdag omstreeks 15.10 uur werd op de Harlingerstraatweg gecontroleerd een bestuurder van een auto met aanhangwagen. Bij weging bleek dat de aanhangwagen te zwaar was beladen. Mocht 1500 kilo zijn, maar woog 3600 kilo, dus een overbelading, van 140%. Bestuurder van de auto was een 71-jarige inwoner van Leeuwarden. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 16.14 uur vond een winkeldiefstal plaats in een kledingzaak aan de Schrans. Door een man en een vrouw zou enig kleding zijn weggenomen. Men is vertrokken op een fiets, waarbij een 42-jarige inwoonster en medewerkster van de kledingzaak de vrouw nog wist vast te pakken. Hierdoor scheurde haar shirt en ze kon wel de zak met kleding pakken. In de zak zat kleding afkomstig uit de zaak. De daders zijn ontkomen. In de tas zaten ook nog een aantal cds en bescheiden. Een onderzoek wordt ingesteld.

Drachten: belediging politieambtenaar en wederspannigheid. Donderdag omstreeks 20,30 uur bemiddelden politieambtenaren tussen een man en een jongen het Museumplein. Het geschil zou gaan om een fiets. Na de zaak gesust te hebben begon de man, een 37-jarige inwoner van Drachten de beide politiemensen van alles uit te maken. Toen gezegd werd dat hij werd aangehouden, rende de man weg, maar kon even verderop worden aangehouden. Hij werd geboeid overgebracht naar het bureau. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Leeuwrden: straatroof.
Vrijdag omstreeks 01.20 uur liep een 32-jarige inwoonster van Leeuwarden op de Groeneweg. Vanuit de Prinsentuin kwamen 2 personen aangelopen een man en een vrouw. Zij gingen toen achter deze vrouw lopen. Opeens werd de 32-jarige van achteren bij de keel vastgepakt en dat iets tegen haar borst werd gedrukt. Toen zij vastgepakt heeft de man haar zakken doorzocht. Zij wilden alleen geld. Buit 15 Euro. Hierna zijn ze weggegaan. Om omstreeks 3.30 uur werden de man en de vrouw aangehouden in de Wortelhaven, dit naar aanleiding van het opgegeven signalement. Betreft een 22-jarige inwoonster van Drachten en een 26-jarige inwoner van Leeuwarden. Beiden overgebracht naar het bureau. Onderzoek loopt.

Gytsjerk: inbraak kantoor.
Vrijdag omstreeks 02.00 uur kwam melding binnen, dat het alarm overging in een kantoor van een bedrijf aan de Trynwaldsterdyk. Ter plaatse bleek dat de toegangsdeur was geforceerd. uit mogelijk rookwaar en wat kleingeld. Aangifte moet nog worden opgenomen.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 20.25 uur werd door een 34-jarige inwoner van Huizen een diefstal gepleegd bij een supermarkt aan het Hoeksterend. De verdachte nam een aantal levensmiddelen uit de winkel mee en wilde zonder te betalen de winkel verlaten. Hij werd hierbij betrapt door het personeel, die de verdachte hebben aangehouden. Een medewerker van de winkel, een 38-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. De levensmiddelen bleven achter in de winkel. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Surhuisterveen: onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.20 uur werd op de Blauwhuisterweg een bestuurder van een bestelauto gecontroleerd. De bestuurder, en 49-jarige inwoner van Grootegast, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 290 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Leeuwarden: onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.40 uur werd op de Sweeelinckstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Burgum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 465 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Heerenveen: lastige man
Vrijdag omstreeks 01.35 uur werd op de Gedempte Molenwijk een 47-jarige inwoner van Oranjewoud aangehouden. De man was dronken en viel mensen lastig. Toen hij voor openbare dronkenschap een bekeuring kreeg, gaf hij een valse naam op en werd hij recalcitrant. Hierop werd de verdachte aangehouden. Tijdens de aanhouding beledigde hij de agenten en schold hen uit. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie tel: (058) 880 8272