Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Stijgende trend werkloosheid

Het aantal geregistreerde werklozen kwam in de maanden mei-juli gemiddeld uit op 160 duizend. Het laatste halfjaar vertoont de werkloosheid een stijgende trend. De werkloosheid steeg in deze periode met gemiddeld ongeveer zesduizend per maand. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Werkloosheid ongeveer zesduizend per maand gestegen In de maanden mei-juli van dit jaar waren er gemiddeld 160 duizend geregistreerde werklozen. Door seizoeneffecten is de werkloosheid in deze periode van het jaar altijd lager. Na verwijdering van deze effecten komt het werkloosheidscijfer uit op 174 duizend. Dat is weliswaar zesduizend lager dan in april-juni, maar hoger dan in de daaraan voorafgaande maanden. Omdat de werkloosheidscijfers gebaseerd zijn op een steekproefonderzoek hebben ze een onnauwkeurigheidsmarge. De waargenomen daling valt binnen deze marge en duidt dan ook niet op een gewijzigde trend. De ontwikkeling van de werkloosheid kan het beste over een wat langere periode worden vastgesteld. Vergeleken met drie maanden geleden is het aantal werklozen nu 11 duizend hoger en vergeleken met een halfjaar geleden zelfs 38 duizend. De werkloosheid heeft dus een stijgende trend. De stijging bedraagt gemiddeld ongeveer zesduizend per maand.

Technische toelichting
Geregistreerde werklozen zijn mensen die bij een Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) staan ingeschreven, direct beschikbaar zijn voor een betaalde baan van minstens twaalf uur per week en geen werk hebben of werk van minder dan twaalf uur per week. De cijfers over de geregistreerde werkloosheid zijn gebaseerd op de registratie van de CWI's en de Enquête beroepsbevolking van het CBS, een steekproefonderzoek dat maandelijks onder ruim dertigduizend mensen in Nederland wordt gehouden.
De geregistreerde werkloosheidscijfers hebben een onnauwkeurigheidsmarge omdat ze gebaseerd zijn op een steekproefonderzoek. Alleen uit grote veranderingen of uit veranderingen die zich gedurende een langere periode aftekenen mogen conclusies worden getrokken over de tendens van de werkloosheid. Naast de maandelijkse cijfers van de geregistreerde werkloosheid, publiceert het CBS jaarlijks een breder scala van indicatoren van het onbenut arbeids-aanbod. Eén daarvan is de werkloze beroepsbevolking: mensen die niet of minder dan twaalf uur werken en actief zoeken naar werk voor twaalf uur of meer. Het Centraal Planbureau gebruikt dit cijfer voor economische analyses.
Een nog bredere afbakening van het onbenut arbeidsaanbod is: alle mensen die niet of minder dan twaalf uur werken en betaald werk voor twaalf uur of meer zouden willen hebben (ongeacht of men direct in staat is om te werken, op zoek is naar werk, enzovoorts). Een andere indicatie van het arbeidspotentieel is het aantal mensen met een bijstands- of ww- uitkering.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

16 aug 02 09:30