Gemeente Utrecht


Rijkswaterstaat moet stadsnomaden verwijderen

De gemeente Utrecht heeft Rijkswaterstaat als eigenaar van het terrein aan de Koningsweg, nabij de A27, vandaag via een officiële aanschrijving laten weten dat hij het illegale gebruik als woon- c.q. verblijfsfunctie van dat terrein moet (doen) beëindigen. Rijkswaterstaat zal hiertoe een procedure bij de rechtbank moeten opstarten. In een vergelijkbare situatie aan de Kanaalweg is de eigenaar Kondor Wessels op 25 juli j.l. door de rechter in het gelijk gesteld.

Omstreeks 31 juli j.l hebben zogenoemde stadsnomaden zich met caravans en tenten gevestigd op het terrein van Rijkswaterstaat, dat afgesloten was met een hek. De gemeente heeft - evenals Rijkswaterstaat - daarover onmiddellijk contact gelegd met de politie en heeft vervolgens Rijkswaterstaat geadviseerd nadere maatregelen te treffen om te voorkomen dat er meer stadsnomaden naar dit stuk grond zouden gaan. Het verzoek van Rijkswaterstaat om directe ontruiming heeft het Openbaar Ministerie op voorhand afgewezen. Het Openbaar Ministerie is van mening dat Rijkswaterstaat een procedure bij de rechtbank moet opstarten.

De gemeente (de dienst Bouwbeheer) heeft Rijkswaterstaat 2 augustus laten weten dat het gebruik van het terrein door 'stadsnomaden' volgens het bestemmingsplan niet is toegestaan. Daarbij heeft de gemeente aangekondigd Rijkswaterstaat eventueel een officiële aanschrijving hierover te zullen sturen. Dit is vandaag gebeurd.

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen het plaatsen van caravans op de openbare weg en op een particulier terrein. Indien sprake is van de openbare weg, betreft het een overtreding van de Algemeen Plaatselijke Verordening en maakt de gemeente aan een dergelijke situatie een einde. Zo staan de Roma steeds op de openbare weg.

Als er sprake is van een particulier terrein - ook al is dat in het bezit van een andere overheid -

is de eigenaar als eerste aan zet om actie te ondernemen en de situatie te beëindigen.

De gemeente zal direct optreden op het moment dat de openbare orde wordt verstoord, dan wel dreigt te worden verstoord. Hiervan is in de situatie van de stadsnomaden vooralsnog geen sprake.

Utrecht, 15 augustus 2002