SP

Schokkende resultaten enquête gehandicaptenzorg:

'Waar een rijk land arm in is'

Begeleiders van verstandelijke gehandicapten zien de kwaliteit van de zorg hard achteruitgaan door een tekort aan gekwalificeerd personeel en de jarenlange bezuinigingen. Ze komen voor onmenselijke keuzes te staan en moeten soms te vroeg vrijheidsbeperkende maatregelen zoals isolatie en vastbinden gebruiken. Dit is één van de schokkende conclusies die het comité 'Zorg voor iedereen' trekt in het rapport 'Waar een rijk land arm in is'. Het rapport is een verslag van een peiling gehouden onder begeleiders van mensen met een verstandelijke handicap.
SP-kamerlid Kant heeft naar aanleiding van het rapport staatssecretaris Ross-van Dorp om een reactie en maatregelen gevraagd.

Alle 339 begeleiders die de vragenlijst hebben teruggezonden geven aan dat door het tekort aan personeel en bezuinigingen er onverantwoordelijke situaties ontstaan. 84% geeft aan dat de grenzen van verantwoorde zorg zijn bereikt. Eén van de ondervraagden schrijft: 'Zoals onze cliënten moeten wonen en leven zou iemand met normale verstandelijke vermogens nooit accepteren.'
Bijna 70% overweegt een andere baan te zoeken, 40% daarvan overweegt helemaal uit de zorg te stappen. Als belangrijkste reden daarvoor wordt genoemd de hoge werkdruk en het tekortschieten van de zorg. Voor de bewoners van instellingen zijn de gevolgen van de hoge werkdruk vaak zeer schrijnend. Er is onvoldoende aandacht voor zieke bewoners. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan dat de agressie in de groepen toeneemt en er meer zelfverwondend gedrag plaatsvindt.

Het comité 'Zorg voor iedereen' doet de volgende aanbevelingen die moeten bijdragen aan een verbetering van de situatie waarin de zwaksten van onze samenleving zich bevinden o.a.:
- Meer personeel voor hetzelfde werk zodat werkelijk aan de zorgvraag van de bewoners tegemoet kan worden gekomen

- Voor alle gehandicapten een eigen kamer

- Concrete normen voor de kwaliteit van de gehandicaptenzorg zoals een maximale groepsgrootte, een minimaal aantal begeleiders en specifieke eisen voor de nachtbewaking

Informatie
Renske Helmer- Englebert, coördinator comité 'Zorg voor iedereen' 06 23124476
Agnes Kant, SP Tweede Kamerlid: 06 51262918
Downloaden rapport via http://www.sp.nl/service/rapport/

16 aug 02 09:38