Greenpeace

0100,0100,0100Times New R= omanP E R S B E R I C H T=

Amsterdam, 16 augustus 2002

Extreme weersomstandigheden door menselijk handelen

GREENPEACE ROEPT NEDERLAND OP MASSAAL OVER TE STAPPEN OP GROENE STROOM

Greenpeace roept Nederland op zijn verantwoordelijkheid te nemen en een bijdrage te leveren aan de oplossing voor de gevolgen van klimaatverandering: overstappen op groene stroom. De huidige overstromingen in Europa eisen veel slachtoffers en richten voor miljarden euro's schade aan. Met een massale overstap naar groene stroom kunnen consumenten een krachtig signaal afgeven aan bedrijven en het Nederlandse kabinet. Energiebedrijven moeten haast maken met het investeren in groene stroom zoals zon- en windenergie en het Nederlandse kabinet moet groene stroom versneld stimuleren en de voorgenomen bezuinigingen op duurzame energie schrappen.

Greenpeace voert momenteel een billboard-campagne waarin Nederland wordt opgeroepen te kiezen voor groene energie. Op zestig stations in Nederland hangen posters met de tekst Choose Positive Energy! Reject Negative Energy! De beste manier om klimaatverandering tegen te gaan is kiezen voor zon- en windenergie in plaats van het verbranden van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas. Kernenergie is geen oplossing voor klimaatverandering omdat er geen oplossing is voor het kernafval dat nog tienduizenden jaren radio-actief blijft.

Het wordt prangend duidelijk dat we de uitstoot van CO2, veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas, moeten verminderen. Niet alleen de extreme weersomstandigheden in Europa illustreren de gevolgen van klimaatverandering. Ook elders heeft klimaatverandering extreme gevolgen. Zo worden de eilanden in de Stille Zuidzee bedreigd door het stijgende zeeniveau, wordt Afrika steeds vaker getroffen door extreme droogte en komen drinkwatervoorzieningen onder druk te staan door het afsmelten van gletsjers. Investeren in het tegengaan van klimaatverandering is noodzaak, geen luxe.

Afgelopen winter ontsnapte Nederland nog ternauwernood aan overstromingen, maar ook wij kunnen te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Op 26 augustus start de wereldwijde top in Johannesburg over milieu en armoede. Minister president Balkenende en staatssecretaris voor milieu Van Geel zullen daar moeten kiezen voor groene energie in plaats van te blijven investeren in vervuilende en gevaarljke energiebronnen.

Greenpeace roept de consumenten op een bijdrage te leveren aan de oplossing voor klimaatverandering. Met een massale overstap op groene stroom wordt het kabinet gedwongen te kiezen voor een duurzaam energiebeleid. Zon- en windenergie zijn overal ter wereld in overvloed aanwezig. Zo kunnen we het weer ook v=F3=F3r ons laten werken.