---

Ministerie van Defensie



---

Meer militairen naar Macedonië

16-08-2002

De ministerraad heeft vandaag (16 augustus) ingestemd met het voorstel van de ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken tijdelijk extra Nederlandse eenheden in te zetten in Macedonië bij de operatie Task Force Fox.

Tijdens de verkiezingen in Macedonië op 15 september zal het aantal waarnemers toenemen tot circa 750. Om deze waarnemers dezelfde ondersteuning te kunnen bieden als de nu aanwezige waarnemers, heeft de NAVO vastgesteld dat tijdelijk militaire versterking noodzakelijk is. Deze versterking zal bestaan uit Field Liaison Teams die informatie vergaren over de veiligheidssituatie en helikopters voor medische ondersteuning.

Voor de Koninklijke Luchtmacht betekent dit dat er twee Chinooks met ongeveer 40 man personeel richting Macedonië gaan. De Koninklijke Landmacht levert extra personeel voor de Field Liaison Teams. Nederland dat sinds 26 juni ruim driehonderd militairen gelegerd heeft in Macedonië, is "Lead Nation" bij de operatie Task Force Fox. Task Force Fox is het militaire gedeelte van de NAVO missie Amber Fox.

Gerelateerde pagina's

* Indexpagina Operaties

* Nederland neemt commando "Task Force Fox" over van Duitsland