INSPECTIE V&W

2001 veilig jaar voor burgerluchtvaart NIEUWE VERSIE

Nieuwe versie van Persbericht van Inspectie V&W, 16 augustus 2002 (eerste alinea gecorrigeerd)

2001 VEILIG JAAR VOOR BURGERLUCHTVAART

Het jaar 2001 komt in de veiligheidsstatistieken naar voren als een zeer veilig jaar voor de burgerluchtvaart wereldwijd. Het aantal dodelijke ongevallen per miljoen vluchten in de burgerluchtvaart bedroeg in 2001 0,77 en is daarmee het laagste sinds 1980. Dit is te lezen in de brochure 'Veiligheidsstatistieken luchtvaart 1980-2001', uitgegeven door Inspectie Verkeer en Waterstaat. Terroristische aanslagen, zoals op 11 september 2001 in de VS, worden in deze statistiek die gaat over de luchtwaardigheid van vliegtuigen, niet opgenomen.

De (bijna) verdubbeling van het aantal vluchten sinds 1980 heeft niet geleid tot een significante vermeerdering van het aantal fatale ongevallen. In totaal vonden in 2001 wereldwijd 27 ongevallen in de burgerluchtvaart plaats, waarbij doden waren te betreuren. Dit is het laagste aantal sinds 1990. Het aantal dodelijke slachtoffers aan boord van vliegtuigen bedroeg 776. Op de grond kwamen 10 mensen om het leven. Wereldwijd gezien is het veiligheidsniveau het hoogst in West-Europa, Noord-Amerika en Australië.

Gebeurtenissen veroorzaakt door terroristische en gewelddadige acties worden niet meegenomen in de bepaling van de ongevallencijfers. De reden hiervoor is dat deze gebeurtenissen buiten de normale operationele activiteiten vallen en daarmee niets zeggen over aspecten als de luchtwaardigheid van een vliegtuig. Om toch inzicht te geven in deze gebeurtenissen is in de brochure een apart overzicht opgenomen met gegevens over de jaren 1980-2001. In deze periode is van 28 gevallen bevestigd dat ze te maken hadden met gewelddadige acties.

De Nederlandse overheid maakt zich sterk voor luchtvaartveiligheid in en boven Nederland. De divisie Luchtvaart, onderdeel van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, zorgt voor de uitvoering en handhaving van het luchtvaartbeleid en de luchtvaartregelgeving. De overheid en het bedrijfsleven ondernemen voortdurend nieuwe acties om de veiligheid van de burgerluchtvaart verder te verbeteren, zowel op nationaal als internationaal gebied.

De brochure is ook op internet te vinden: www.divisieluchtvaart.nl (actueel aanklikken). In gedrukte vorm is de brochure in beperkte mate beschikbaar en aan te vragen bij de divisie Luchtvaart

Noot voor de redactie,