Korps: Groningen, plaats: Diverse 16-08-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Vrijdag 16 augustus 2002

Dagelijkse berichten regio Groningen

Zuidbroek: man aangehouden voor bedreiging
Een 22-jarige inwoner van Zuidbroek is donderdagmorgen langs de spoorlijn Zuidbroek-Scheemda aangehouden voor bedreiging van zijn moeder en een andere inwoner van Zuidbroek. De man is voor nader onderzoek ingesloten aan het politiebureau. Betrokkene had s-Morgens stennis gemaakt in zijn ouderlijk huis, omdat hij vond dat hij last van de buren had. Omdat zijn moeder en zijn broer daar niet in meegingen ontstak hij in razernij, waarna hij enkele spullen in en rond het huis vernielde. Tevens dreigde hij de andere wat aan te doen. Zijn moeder vluchtte daarop uit de woning en ging naar een kennis met het verzoek om de politie te bellen. Toen de kennis daarmee bezig was kwam de zoon achter haar aan en bedreigde de kennis met een mes en sommeerde hem de telefoon neer te leggen. Toen de zoon zag, dat de kennis hulp kreeg van meerdere mensen rende hij weg richting de spoorlijn. Omdat onderwijl werd meegedeeld dat hij mogelijk in het bezit zou zijn van een vuurwapen werd met spoed de achtervolging ingezet. Op dat moment kwam er een trein vanuit Groningen richting Scheemda. Op verzoek van de politiemensen stopte de machinist en nam enkele agenten mee. Na enkele kilometers werd de verdachte ingehaald. De trein stopte en betrokkene werd overmeesterd. Daarna werd hij in de trein overgebracht naar het station in Scheemda waar hij per auto werd overgebracht naar het politiebureau. Onderzoek heeft inmiddels duidelijk gemaakt, dat het genoemde vuurwapen een neppistool was die overigens nog in de woning lag. In het verhoor heeft de verdachte inmiddels aangegeven dat zijn woede-uitbarsting waarschijnlijk werd veroorzaakt door het gebruik van medicijnen en drugs.

Kropswolde: hennepkwekerij in caravan
In een caravan achter een woning aan de Woldweg in Kropswolde is donderdag een kleine maar professionele hennepkwekerij ontmanteld In de caraavna stonden 60 planten. De planten en de apparatuur bestaande uit vijf ventilatoren, drie assimilatielampen enkele thermostaten en trafos zijn inmiddels vernietigd. De verdachte die overigens op het adres niet woont, moet nog nader worden gehoord.

Controle afvaltransporten
De politie heeft woensdag en donderdag op de A7 tussen Hoogezand en de Duitse grens controles gehouden op afvaltransporten naar Duitsland. Daarbij werd een 41-jarige inwoner van Kootstertille bekeurd die een autowrak achter op een aanhangwagen vervoerde achter zijn personenauto. Het voertuig was niet vloeistofvrij, de remolie was nog aanwezig. Tevens miste de vervoerder de betreffende documenten. Een vrachtwagentransport van een Hoogeveense ondernemer had niet de juiste vergunning. De combinatie, bestuurd door een 34-jarige inwoner van Nieuw Buinen, vervoerde een lading afvalblik bestemd voor een Duits recyclebedrijf. Tussen het afval zat echter ook plastic afval. Tevens bleek de vervoersvergunning niet in orde te zijn. De politie maakt proces-verbaal op. Terloops werd nog een vrachtwagentransport uit Zeist bekeurd voor een te hoge lading. De combinatie vervoerde houtspaanders die tot een hoogte van bijna 4.40 waren opgeladen (maximum toegestaan 4 meter). De chauffeur heeft een deel van de lading van de laadbak van de vrachtauto overgeheveld op de aanhangwagen, waarna hij de rit kon voortzetten. Tevens werd een 54-jarige automobilist uit Groningen bekeurd voor het niet handsfree bellen met zijn gsm.

Winschoten: fietsster breekt been; vrachtwagenchauffeur rijdt door De politie is op zoek naar de vrachtautochauffeur die donderdagmorgen omstreeks 10.00 uur op de Wilhelminasingel in Winschoten een vrouw op een fiets heeft aangereden en daarna is doorgereden. De vrouw, een 47-jarige inwoonster van Winschoten, viel door de aanrijding met haar fiets en brak daarbij een been. De vrachtwagenchauffeur heeft vermoedelijk niets van het ongeval gemerkt. Het ongeval gebeurde op het moment dat de vrouw vanaf de Blijhamsterweg over de spoorwegovergang, de Wilhelminasingel opreed. Ze volgde daarbij niet het verplichte fietspad. Zij werd op dat moment links voorbij gereden door een truck met oplegger. De cabine van de truck raakte de linkerelleboog van de vrouw waardoor ze kwam te vallen Tot twee keer toe reed een wiel van de combinatie over haar been. Daardoor is het letsel ontstaan. Het slachtoffer heeft geen duidelijke beschrijving van de combinatie. De politie roept daarom de chauffeur en eventuele getuigen op om zich te melden bij de politie in Winschoten, telefoon 0900-8844. De vrouw is behandeld in het ziekenhuis en maakt het goed.

Groningen: cocaïne bolletjes
De politie heeft donderdagavond op het Martinikerkhof een 19-jarige jongen uit Groningen en een 44-jarige man uit Groningen aangehouden. Agenten zagen dat de 44-jarige man een bolletje cocaïne van de 19-jarige dealer wilde kopen. Hierop werden beide mannen aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. Bij fouillering trof de politie 79,6 gram drugs aan, onder andere 13 bolletjes cocaïne en 14 bolletjes heroïne

Groningen: lastige bromfietser op het voetpad
Donderdagavond heeft de politie een 33-jarige man uit Groningen aangehouden, nadat de man met zijn bromfiets over het voetpad van de Papengang reed. De bromfietser, zonder helm, kreeg een stopteken op de hoek Papengang en Oosterstraat, waarop hij werd bekeurd. De man was het hier niet mee eens en weigerde zijn bromfietscertificaat te tonen. Na verhoor op het politiebureau is de man met zijn bromfiets en de bijbehorende boetes vrijgelaten.

Groningen: wildplassers op de bon
Donderdagnacht heeft de politie op verschillende locaties in de stad bekeuringen uitgedeeld voor wildplassen. Achter een muurtje in het Engelenpoortje werd een 19-jarige jongen betrapt op wildplassen. De jongen gaf een valse naam op en moest daarvoor mee naar het bureau. Met een proces-verbaal en een boete is de Groninger weer vrijgelaten. In de Peperstraat, de Sint Jansstraat en op de Grote Markt kregen 6 verdachten, variërend in leeftijd van 18 tot 36 jaar, een bon voor wildplassen. De boete voor wildplassen is 46 euro.

Groningen: winkeldief aangehouden
Donderdagavond heeft de politie een 18-jarige jongen en een 13-jarige jongen, beide uit Zuidlaren, aangehouden voor diefstal. De 18-jarige jongen probeerde in een kleedhok van een kledingzaak in de Oude Ebbingestraat een broek te stelen. De verkoper zag dit en sommeerde de jongen te blijven zitten tot dat de politie er zou zijn. De jongen wilde hier niet op wachten en probeerde er van door te gaan. De 13-jarige jongen bleef wel in de winkel. Beide verdachten zijn kort na elkaar aangehouden. De 13-jarige jongen is na verhoor heengezonden. De oudste van de twee is ingesloten. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: taxichauffeur bedreigt
Een 26-jarige taxichauffeur is donderdagavond in de Surinamestraat bedreigd en van zijn portemonnee beroofd. Op de Grote Markt had de chauffeur een klant opgepikt die naar de Surinamestraat moest. Eenmaal daar aangekomen wilde de klant niet betalen. In plaats van geld haalde hij een vuurwapen te voor schijn, waarop de chauffeur zijn portemonnee afgaf. De dader verliet de auto en ging ervandoor. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: drogisterij overvallen
Donderdagochtend heeft een nog onbekende dader een drogisterij aan het Overwinningsplein overvallen. De overvaller bedreigde een 23-jarige en een 24-jarige vrouw die op dat moment achter de toonbank stonden, met een mes. Zij moesten de dagopbrengst uit de kassa aan de overvaller geven. De dader liep met de buit de winkel uit. Het gaat om een aanzienlijk bedrag. De politie stelt een onderzoek in naar de dader.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)