Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 16-08-2002 Dagelijkse persberichten
Stafdienst Communicatie, Evert Onink, 06-5140 1952

Verzekeringsfraude
ALMERE Een 21-jarige Almeerder deed eind juli aangifte van een straatroof op de Grote Markt, waarbij hij zijn mobieltje was kwijtgeraakt. Na onderzoek werd op 8 augustus een 23-jarige man uit Diemen aangehouden, die het mobieltje in zijn bezit had. Hij verklaarde dit toestel gekocht te hebben van een 23-jarige Almeerder, die eveneens werd aangehouden. Deze verklaarde het mobieltje enkele maanden eerder voor een ander mobieltje te hebben geruild met de aangever. Ook de aangever werd daarop als verdachte aangehouden. Deze verklaarde tijdens de aangifte bij vergissing de verkeerde gegevens te hebben opgegeven. Toen hij later zijn vergissing bemerkte vond hij het niet nodig de politie daarvan in kennis te stellen. Voorts gaf de aangever ook bij zijn verzekeringsmaatschappij de verkeerde gegevens op omdat het daadwerkelijk gestolen toestel niet verzekerd was en dat andere toestel wel.
De verzekeringsmaatschappij heeft aangifte gedaan van oplichting. De reeds uitbetaalde schade wordt teruggevorderd. De twee aangehouden mannen, die beiden anderhalve dag ten onrechte hebben vastgezeten op het politiebureau, zullen de geleden schade op de 21-jarige Almeerder verhalen. Ook de politie brengt de gemaakte opsporingskosten in rekening.

Aanrijdingen met gewonden
ALMERE Een 48-jarige automobilist uit Almere verleende donderdagmorgen op de kruising van de Novemberstraat met het Tijdpad geen voorrang aan een 37-jarige fietser uit Almere. De fietser kwam ten val en is met schouderletsel overgebracht naar het Flevoziekenhuis.

ALMERE Een vrachtauto met aardappelen verloor donderdagmorgen op de A-6 een deel van zijn lading. Een daarachter rijdende 52-jarige automobiliste uit Rotterdam stuurde de vluchtstrook op. Een 30-jarige automobilist uit Bunschoten-Spakenburg kon niet meer remmen voor een voor hem remmende auto, stuurde de vluchtstrook op en reed daar de Rotterdamse automobiliste aan. De man uit Bunschoten-Spakenburg en zijn passagier, een 34-jarige man uit Schellinghout, zijn met onbekend letsel overgebracht naar het Flevoziekenhuis.
De vrachtauto, bestuurd door een 30-jarige inwoner van Alphen aan den Rijn, bleek bij weging een overbelading te hebben van 93%. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

ALMERE Op de Noorderleedeweg reden donderdagavond twee bromfietsers, beiden 17 jaar en komend uit Almere, frontaal op elkaar. Beiden raakten gewond, maar een van hen zag kans weg te rijden naar de Distelweg. Zijn bromfiets is daar vermoedelijk door vrienden weggehaald en was mogelijk niet verzekerd. Beide jongens zijn met onbekend letsel overgebracht naar het Flevoziekenhuis.

ALMERE Een 45-jarige motorrijder uit Almere slipte donderdagavond op de Havendreef door een oliespoor op het wegdek. Hij is met hoofdletsel overgebracht naar het Flevoziekenhuis.

Brand in houtzagerij
TOLLEBEEK In een houtzagerij aan de Tollebekerweg in Tollebeek ontstond donderdagmiddag een brandje in de afzuiginstallatie. De kans op een stofexplosie was aanwezig. Het personeel heeft zelf in eerste instantie de brand geblust. De brandweer ontdekte een tweede brandhaard en heeft die ook geblust. Daarna heeft de brandweer uit voorzorg het gehele afzuigsysteem gedemonteerd. Er deden zich geen persoonlijke ongevallen voor. De omvang van de schade is niet bekend.

Insluiping in woning
LELYSTAD Een onbekende man is donderdagnacht via een openstaand raam op de eerste verdieping een woning aan het Zwartewater binnengeklommen. De 34-jarige bewoonster werd wakker en kwam de man op de trap tegen. Hij bedreigde haar met een mes en dwong haar haar pinpas met code, sieraden en de videorecorder af te geven. Daarna verdween hij op de fiets van het slachtoffer. De politie stelt een onderzoek in.

Frietpan in brand
ALMERE Een 11-jarig meisje, samen met haar twee zusjes thuis in hun woning aan de Meppelsingen, wilde donderdagavond friet bakken. Het vet vatte echter vlam. Het meisje rende de woning uit, waarna een onbekend gebleven buurman kwam helpen en de brandende pan buiten zette. De woning liep flinke rookschade op.

Bromfietscontrole
ALMERE Op meerdere plaatsen in Almere heeft de politie donderdagmiddag een bromfietscontrole gehouden. Er werden 34 voertuigen gecontroleerd, waarvan er maar vijf in orde waren. Achttien voertuigen hadden teveel vermogen, acht bestuurders hadden hun certificaat of verzekeringsbewijs niet bij zich. Vijf bestuurders hadden helemaal geen certificaat en twee bestuurders droegen geen helm. Drie voertuigen hadden andere technische mankementen.

Doorrijden na aanrijding onder invloed
ALMERE Donderdagnacht werd op de Hendrik Werkmanstraat een geparkeerde auto aangereden, waarna de veroorzaker doorreed. Tijdens het onderzoek werd de auto enige tijd later in een nabijgelegen straat gesignaleerd. De 26-jarige Almeerse bestuurder had alcohol gedronken en blies 335 ug/l. Zijn eveneens 26-jarige passagier had eveneens gedronken. Hij blies 305 ug/l. De passagier verklaarde, dat hij geen rijbewijs had en met de bestuurder aan het lessen was geweest. Daarbij was hij even alleen weggeweest met de auto en had de aanrijding veroorzaakt. Beide verdachten krijgen een proces-verbaal voor het rijden onder invloed; de passagier ook voor het doorrijden na een aanrijding en het rijden zonder rijbewijs.