Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Europa onder water

EU moet in Johannesburg vuist maken tegen Bush

Amsterdam 16 augustus 2002 - Milieudefensie ziet de rampzalige overstromingen in Midden Europa als een voorbode van weersveranderingen als gevolg van de opwarming van de aarde. Het gebruik van kolen, olie en gas moet drastisch worden teruggedrongen. Het is aan de Europese leiders om eind augustus, tijdens de VN-Duurzaamheidstop in Johannesburg, voor forse maatregelen te pleiten. Een doelstelling van 10 procent duurzame energie in 2010 is minimaal noodzakelijk. Campagneleider Paul de Clerck van Milieudefensie: "President Bush van de Verenigde Staten wil het onderwerp klimaatverandering niet eens op de agenda hebben, terwijl wetenschappers het klimaatprobleem bevestigen en Europa onder water loopt. Het wordt tijd dat de Europese Unie een vuist maakt tegen het struisvogelgedrag van Bush".

Klimaatverandering is al als oorzaak genoemd voor de recente overstromingen in China (1). Wetenschappers kunnen nog geen harde conclusies trekken over de huidige overstromingen in Europa, maar in Duitsland en in de Verenigde Staten hebben wetenschappers al verklaard dat klimaatverandering een mogelijke oorzaak is van de huidige Europese overstromingen. (2)
De klimaatwetenschappers van de VN (IPCC), waar ook de Nederlandse KNMI lid van is, concludeerde eerder dit jaar dat klimaatverandering met grote waarschijnlijkheid wereldwijd meer overstromingen en zware regenval tot gevolg heeft. (3)

Samen met haar zusterorganisaties van Friends of the Earth, heeft Milieudefensie de volgende klimaateisen voor de VN-top in Johannesburg:
- Snelle ratificatie van het Kyoto Protocol. Rusland en Canada zijn hun ratificatie aan het uitstellen terwijl de Verenigde Staten en Australië hun verantwoordelijkheid helemaal afwijzen.

- Snelle afspraken voor verdergaande reductie van de uitstoot van broeikasgassen. De VN klimaatonderhandelingen moeten worden versneld zodra het Kyoto Protocol in werking treedt.
- Overeenstemming over een 10 procent wereldwijde doelstelling voor duurzame energie in 2010 en een actieplan om die doelstelling te halen. De afbouw van milieuschadelijke energiesubsidies voor fossiele brandstoffen en kernenergie

Noten:
(1) Associated Press "Mild Winters, dust, and floods in new places: China's extreme weather linked to global warming" 13 August 2002 (2) Dr. Freidrich-Wilhelm Gerstengarbe of the Potsdam Institute for Climate Impact Research, quoted by MTI - the Hungarian Press Agency; Kevin Trenberth of the National Centre for Atmospheric Research in the US, Financial Times "Blame for flooding may be misplaced" 15 August 2002. (3) IPCC 2001 "Climate Change 2001: Synthesis Report" p. 72



Vereniging Milieudefensie