Ingezonden persbericht


Grootste merkleverancier beeldbuisschermen en tweede plaats voor LCD-schermen

Samsung gedeelde eerste plaats merkleveranciers monitoren in 2e kwartaal 2002

Rijswijk, 16 augustus 2002 - Samsung heeft in het tweede kwartaal van 2002 in Nederland met een marktaandeel van 9,3% een gedeelde eerste plaats bereikt als merkleverancier van monitoren. Naast Samsung behaalde ook Philips dit marktaandeel. In de categorie CRT (beeldbuisschermen) is Samsung in Nederland onbetwist de grootste merkleverancier. Wereldwijd is Samsung al 's werelds grootste fabrikant van LCD-monitoren met een marktaandeel van 20%, terwijl Samsung in Nederland voor 15 inch LCD-monitoren naar de tweede plaats steeg.
In het tweede kwartaal 2002 werden in totaal door merkfabrikanten en OEM-leveranciers ruim 343.000 monitoren afgezet, waaronder CRT , LCD-monitoren en plasma-schermen, hetgeen een totale marktwaarde van ¤ 118 miljoen vertegenwoordigt. Dit blijkt uit gegevens van marktonderzoekbureau Bryan Norris Associates (Verenigd Koninkrijk).

Na een nagenoeg gelijkblijvend vierde kwartaal vorig jaar en een licht dalend eerste kwartaal van dit jaar trekt de markt voor monitoren nu weer aan. In het tweede kwartaal 2002 bedroeg de groei van de omzet 10% (in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar). CRT-monitoren nemen nog 59,1% van de totale markt van computermonitoren voor hun rekening, waarbij de 17 inch beeldschermen veruit de populairste zijn. Samsung neemt als merkleverancier voor zowel de totale markt van CRT-monitoren als voor de 15 inch beeldschermen én de 17 inch beeldschermen de eerste plaats in, met marktaandelen van respectievelijk 10,8%, 26% en 10%.

LCD-monitoren vertegenwoordigden in het tweede kwartaal van dit jaar 40,8 procent van het totale marktvolume. In vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar nam het marktvolume in het tweede kwartaal 2002 sterk toe, met 176 procent. In het veruit meest verkochte segment van 15 inch LCD-monitoren steeg Samsung naar de tweede plaats van merkleveranciers met een marktaandeel van 8,5%. In totaal bedroeg de marktwaarde van dit segment in het tweede kwartaal van dit jaar ¤ 48 miljoen (ofwel ruim 63% van de totale marktwaarde). In het tweede kwartaal van 2002 nam Samsung als merkleverancier met een marktaandeel van 7,1% een vierde plaats in voor alle schermmaten LCD-monitoren. Samsung Electronics
Samsung Electronics is met 64.000 medewerkers gevestigd in 47 landen en behaalde in het eerste halfjaar van 2002 een omzet van ¤ 17,1 miljard en over 2001 een totale omzet van ¤ 28 miljard. Wereldwijd is Samsung de grootste fabrikant van geheugenchips, TFT-LCD-schermen, mobiele telefoons, monitoren en videorecorders. Samsung Electronics bestaat uit vier business units: Digital Media Network, Device Solution Network, Telecommunication Network and Digital Appliance Network Business. In de Benelux is Samsung actief op het gebied van PC-randapparatuur, telecomproducten, consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten. Het bedrijf heeft vestigingen in Rijswijk en Antwerpen. In totaal werken circa 100 mensen bij Samsung Benelux. Voor meer informatie over Samsung: www.samsung.nl