Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Hilbrand Nawijn (Vreemdelingenzaken en Integratie) 16 aug 2002

Nawijn: bedrijven met illegalen zwaarder straffen

Werkgevers die illegalen in dienst hebben, moeten zwaarder worden gestraft. Dat zei minister Hilbrand Nawijn (Vreemdelingenzaken en Integratie) gisteravond in het tv-programma Nova.

Op dit moment kan een werkgever die een illegaal in dienst heeft, een boete krijgen van ongeveer 800. Nawijn wil dit bedrag verdubbelen. Op deze manier wil de minister een einde maken aan illegaliteit die voor overlast zorgt. De situatie van tuinders die kampen met een ernstig personeelstekort en daarom hun toevlucht zoeken tot illegalen, wil Nawijn apart bekijken.

Illegalen die niet crimineel zijn, wil Nawijn vasthouden in voormalige asielzoekerscentra voordat zij worden uitgezet. Deze illegalen hebben geen strafbare feiten gepleegd, maar zorgen volgens de minister vooral in de grote steden voor overlast. Er zitten veel illegalen in woningen die eigenlijk voor Nederlanders of legale vreemdelingen bestemd zijn. Die worden onderverhuurd aan illegalen en daar moet een eind aan komen, zei Nawijn.

De minister wil binnen een halfjaar een voorstel naar de Kamer sturen voor het vasthouden van illegalen in voormalige asielzoekerscentra.

© 2002 Rijksvoorlichtingsdienst