Ingezonden persbericht

Nederlandse Reanimatie Raad

Persbericht

Nieuwe reanimatierichtlijnen voor Nederland

De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) heeft nieuwe richtlijnen voor reanimatie gepubliceerd. Deze richtlijnen gelden vanaf 1 augustus 2002 en zullen gefaseerd door diverse organisaties worden ingevoerd. De Nederlandse Reanimatie Raad hoopt met deze richtlijnen een goede basis te hebben gelegd voor de ontwikkeling en aanpassing van onderwijsmateriaal en lesinhoud.

De nieuw gepubliceerde richtlijnen bevatten de basale reanimatie (ook door lekenhulpverleners uit te voeren), het gebruik van de Automatische Externe Defibrillator (AED), specialistische hulpverlening (door ambulance- en ziekenhuispersoneel) en de reanimatie van kinderen.

Binnen de basale reanimatie is de verandering van de volgorde van handelen wel de meest ingrijpende wijzing. Waar tot voor kort eerst de diepte van bewusteloosheid werd vastgesteld, daarna de eventuele hartslag en dan de ademhaling werd beoordeeld (z.g. CAB), wordt nu eerst de ademhaling gecontroleerd en dan de hartslag (z.g. ABC). Bij twijfel wordt altijd de reanimatie begonnen. Deze verandering heeft alleen invloed op de eerste 20-30 seconden van een reanimatie. Daarna blijft de handelwijze identiek aan dat wat tot nu toe werd onderwezen. Met deze verandering wordt aangesloten bij de internationaal gangbare opvattingen en hoopt de NRR het opleiden van leken in de reanimatievaardigheden te verbeteren.

Op één essentieel punt heeft de Nederlandse Reanimatie Raad de Europese richtlijnen niet gevolgd: het voelen van pulsaties als één van de criteria voor een circulatiestilstand voor volwassenen, is niet vervangen door het advies "let op tekenen van ( een) circulatie", die naar de mening van de NRR te veel kans op misverstanden met zich brengt. .

Het gebruik van de AED is voor Nederland nieuw. Hierover heeft de NRR ruim een jaar geleden al een standpunt uitgebracht. Deze werd begin dit jaar ondersteund door een advies van de Gezondheidsraad en een besluit van de Minister van VWS. De NRR hoopt van harte dat het overleg met het ministerie van VWS binnenkort tot een goed implementatieplan zal leiden.

Binnen de gespecialiseerde reanimatie voor volwassenen en kinderen zijn geen ingrijpende wijzigingen aangebracht. Wel zijn de nieuwe protocollen helderder en geven meer structuur aan de hulpverlening.

De Nederlandse Reanimatie Raad heeft met deze richtlijnen een bijdrage geleverd aan uniformiteit van de reanimatiehulpverlening in Nederland. Door de internationale samenwerking die hij heeft met zijn partners, zullen de richtlijnen regelmatig geëvalueerd worden op basis van nieuwe, voortschrijdende wetenschappelijke inzichten. Door de nu gepubliceerde richtlijnen wordt de -in toenemende mate- wederzijdse erkenning van nationale Eerste Hulpcertificaten, in landen van Europa bevorderd.



Ingezonden persbericht