Het Nederlandse Rode Kruis

16 augustus 2002
Rode Kruis wereldwijd in actie vanwege overstromingen

Midden Europa
In Europa bereiken de rivieren Donau, Moldau en Elbe recordhoogten. In Tsjechië zijn 200.000 mensen geëvacueerd. Praag heeft ernstig te lijden gehad. Het water daalt er nu. Ook de hoofdstad van Slowakije, Bratislava, wordt getroffen. Het water in Dresden (Duitsland) stijgt nog steeds. Het Tsjechische Rode Kruis, het Slowaakse Rode Kruis en het Roemeense Rode Kruis zullen in de komende drie maanden 450.000 mensen voorzien van voedsel, water en andere hulpgoederen.

China
China is, terwijl het nog herstelde van de overstromingen in juni, getroffen door zware regenval. Zeven miljoen mensen in de provincies Hunan, Jiangxi and Fujian hebben te lijden onder de gevolgen. Oogsten mislukken, huizen zijn verwoest en wegen zijn weggespoeld. Veel mensen leven in tijdelijke onderkomens bij hun vernietigde huizen. Het Chinese Rode Kruis zorgt voor eerste hulp en hulpgoederen zoals kleding, dekens en voedsel.

Bangladesh, India, Nepal
Zeer zware moessonregens veroorzaken overstromingen in Bangladesh. 4,5 miljoen mensen zijn erdoor getroffen. Velen van hen leven nu in tijdelijke onderkomens. Er is dringend behoefte aan voedsel, vooral onder de armen. 50% van de bevolking van Bangladesh leeft onder de armoedegrens. Het Rode Kruis van Bangladesh zorgt voor voedsel, dekens, medicijnen en medische zorg voor 150.000 ontheemden. Ook waterzuiveringstabletten zijn noodzakelijk om ziektes te voorkomen.

Ook in het Noordoosten van India zijn mensen op de vlucht geslagen voor het wassende water. Bijna 20 miljoen mensen lijden onder overstromingen in de staten Bihar and Assam. 235 mensen zijn omgekomen en ongeveer 13.000 dorpen in 41 districten zijn overspoeld. Het Indische Rode Kruis deelt hulpgoederen uit, zuivert het water en heeft medische hulpposten geopend in het getroffen gebied.

In Nepal vallen zware moessonregens. Daarnaast draagt ook een uitzonderlijk dik pak sneeuw en het smelten van de gletsjers bij aan het stijgende niveau van de rivieren. Landverschuivingen hebben al 422 slachtoffers gemaakt. Meer dan 250.000 mensen worden getroffen. Het Nepalese Rode Kruis redt overlevenden en geeft hulp aan de slachtoffers van overstromingen en landverschuivingen in de meest ontoegankelijke gebieden van de Himalaya.

Soedan
Zware regenval veroorzaakt ook in Soedan overstromingen. De staten West Kordufan, White Nile, Gazira and Khartoum zijn erdoor getroffen. De regens veroorzaken veel schade en maakten al duizenden mensen dakloos. Ongeveer 100.000 mensen hebben onder de overstromingen te lijden. De meeste van hen waren al vluchtelingen door eerdere conflicten en droogten.

Meer informatie:
Op de website van het Internationale Rode Kruis leest u meer over de stuatie in deze gebieden: www.ifrc.org
Het Rode Kruis Klimaatcentrum wil de voorbereiding op klimaatgerelateerde rampen verbeteren. Lees meer >>>