Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 16 augustus 2002

AID en Politie houden 5 jagers aan vanwege onjuist jachtgedrag

De Algemene Inspectiedienst AID) van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en de politie van Venray hebben in de avond van 15 augustus 2002 in de omgeving van Venray 5 jagers aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Venray. De jagers werden op heterdaad betrapt toen zij wilde eenden bejaagden nabij een voederplaats. De vijf jachtgeweren van de jagers zijn in beslag genomen, alsmede drie geschoten eenden. Tegen de jagers zal proces-verbaal worden opgemaakt. Ook zal geadviseerd worden hun jachtakte te laten intrekken.

De jacht op wilde eenden is op 15 augustus geopend. Volgens de Flora en Faunawet (waarin o.a. de artikelen uit de Jachtwet zijn opgenomen) is het niet toegestaan de jacht te beoefenen binnen een straal van 200 meter van een plaats waar voer wordt verstrekt met het oogmerk wild te lokken. AID en politie stelden de afgelopen weken vast dat op de plaats waar de jagers op 15 augustus 2002 schietend werden aangetroffen, regelmatig voer was uitgestrooid. Ook werd na de aanhouding van de 5 jagers nog een emmer voer en 1 geschoten eend aangetroffen op de locatie waar zij schietend waren waargenomen. Vermoed wordt dat meerdere geschoten eenden in het veld (mais) zijn achtergebleven.

De jagers zijn afkomstig uit Overloon en waren allen in het bezit van een geldige jachtakte. Voor het terrein waar gejaagd werd waren zij in het bezit van geldige vergunningen. De voerplaats waar de eenden werden geschoten ligt bij de Loobeek tussen Venray en Overloon. De korpschef van het regionale politiekorps Noord Brabant Oost is de bevoegde instantie voor het afgeven (en evt. intrekken) van de jachtakte.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de woordvoerder van de Algemene Inspectiedienst, Willem Brouwer, tel. 06 - 53405215.