Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Defensie

Persbericht ministerraad
16 augustus 2002

MINISTERRAAD AKKOORD MET TIJDELIJKE INZET VAN NEDERLANDSE EENHEDEN IN MACEDONIË

De ministerraad heeft op voorstel van minister Korthals van Defensie en minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken ingestemd met de tijdelijke inzet van extra Nederlandse eenheden in Macedonië bij de operatie Task Force Fox.

Tijdens de verkiezingen op 15 september a.s. zullen 750 extra waarnemers in Macedonië verblijven. Om deze waarnemers dezelfde ondersteuning te bieden als de nu aanwezige waarnemers heeft de NAVO vastgesteld dat tijdelijk militaire versterking noodzakelijk is. Deze versterking zal bestaan uit field liasion teams die informatie vergaren over de veiligheidssituatie, een in Kosovo gelegerde compagnie lichte infanterie met helikoptercapaciteit, waarmee waarnemers eventueel kunnen worden ontzet en twee helikopters voor medische evacuatietaken.

De ministerraad heeft ermee ingestemd om tijdelijk drie `field liaison'-teams en twee helikopters voor medische evacuatie aan te bieden. NAVO-partners zullen de overige eenheden aanbieden.

Sinds eind juni is Nederland het zgn. `lead nation' van de operatie Task Force Fox. Deze operatie is het militaire gedeelte van de NAVO-missie Amber Fox.

RVD, 16.08.2002