Gemeente Alphen aan den Rijn


Legionellabacterie in waterleiding gymzaal Havixhorst, Hockeyclub Alphen en Voetbalvereniging Alphense Boys

Tijdens recent onderzoek bij de gymzaal in Havixhorst en bij de Hockeyclub Alphen is in enkele doucheruimtes de legionellabacterie is aangetroffen. Bij de gymzaal Havixhorst is in de doucheruimte van de docenten de bacterie aangetroffen. Het waterpunt is volledig afgesloten en gespoeld met waterstofperoxide. Daarna wordt opnieuw bemonsterd.

Bij de Hockeyclub Alphen is in de doucheruimte van kleedkamer 6 de legionellabacterie aangetroffen. Ook in de doucheruimte van de kleedkamers van de scheidsrechters is de bacterie aangetroffen. Het water is hier geheel afgesloten. Volgende week worden de leidingen gedesinfecteerd. Daarna wordt opnieuw bemonsterd.

Bij de voetbalvereniging de Alphense Boys is in de doucheruimte van kleedkamer 4 en de doucheruimte in de kleedkamer van de scheidsrechters ook de legionellabacterie aangetroffen. Het water is in zn geheel afgesloten en wordt volgende week gedesinfecteerd. Daarna worden er nieuwe monsters genomen. Bij een bezoek aan al deze locaties bestaat geen gevaar voor de volksgezondheid.

Sinds mei 1999 is de gemeente Alphen aan den Rijn alert op de aanwezigheid van legionella. Daarom spoelt de Technische Dienst van de gemeente Alphen aan den Rijn wekelijks de leidingen door bij alle gemeentelijke accommodaties.

Volgende week worden opnieuw watermonsters genomen bij alle drie de locaties. Na 12 dagen zijn de resultaten van deze monsters bekend. Als de resultaten van de monsters goed zijn, worden de douches weer vrijgegeven voor gebruik.

Inwoners, die meer informatie willen over legionella, kunnen contact opnemen met de GGD in Leiden, telefoonnummer 071 516 33 22.

Persbericht 48, 15 augustus 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 16 augustus 2002 laatste wijziging