Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Parvovirus B19'

Standpunt op signalement 'Bloedproducten en Parvovirus B19'

Aan de Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

GMT/MT-2300051

16 augustus 2002

De werkgroep bloed van de Gezondheidsraad heeft een signalement gepubliceerd getiteld: Bloedproducten en Parvovirus B19. Hierin wordt ingegaan op de problematiek van besmettingen met het Parvovirus B19 (hierna kortweg B19 genoemd) via bloedproducten. Het meest voorkomende ziektebeeld dat door B19 wordt veroorzaakt is erythema infectiosum, of wel de vijfde ziekte. Hoewel de besmetting bij gezonde mensen vaak betrekkelijk probleemloos verloopt, kan B19 bij bepaalde groepen tot serieuze complicaties leiden. Het gaat hierbij om zwangeren, patiënten met immunodeficienties of hematologische problemen.

Advies

Structurele screening op ziekteverwekkers heeft de kans op overdracht via bloedproducten sterk verminderd. De groep voor wie een infectie met B19 een bedreiging vormt, zou gebruik moeten kunnen maken van B19-virusveilige bloedproducten. De Raad pleit daarom om bloedproducten te screenen op B19. Echter, omdat een besmetting met B19 alleen voor een kleine groep een risico vormt, pleit de Raad niet voor de invoering van een algemene screening van bloedproducten, maar voor een risicogroepbenadering, waarbij alleen zwangeren en bepaalde groepen patiënten B19-negatieve producten ontvangen. Dit geldt voor de cellulaire bloedproducten, waarbij virusveilige producten worden gedefinieerd als producten die afkomstig zijn van een donor bij wie in twee bloedmonsters die met een minimale tussentijd van 6 maanden zijn afgenomen, antistoffen tegen het B19 virus gevonden worden. Voor geneesmiddelen bereid uit plasma pleit de Raad voor een andere benadering vanwege de grootschaligheid van het productieproces. Hier pleit de Raad voor de hantering van een maximaal toelaatbare hoeveelheid van B19-virus in de plasmapool van 104 genoomkopieën per milliliter plasma, waarbij, vóórdat de pool wordt samengesteld sterk besmette donaties worden verwijderd. De invoering van deze maatregel is reeds in gang gezet, vanwege aanscherping van Europese regelgeving ten aanzien van de bereiding van geneesmiddelen uit plasma. De commissie merkt nog op dat, hoewel er altijd enig risico verbonden is bij het toegediend krijgen van bloedproducten, de 'standaard' bloedproducten die niet gescreend worden op B19 zeer veilig zijn.

Standpunt

De Raad pleit in haar signalement voor het screenen van een deel van de bloedproducten op B19, zodat slechts de groep van zwangeren en bepaalde patiënten B19-negatieve producten kan ontvangen. Immers, een infectie met B19 verloopt in het algemeen bij gezonde mensen probleemloos. Ik onderschrijf deze benadering. Ook de benadering ten aanzien van de uit plasma bereide geneesmiddelen kan ik steunen, waarbij gekozen is voor een maximale grens voor wat betreft de aanwezigheid van B19 in plasma.
Ten aanzien van de veiligheid van de bloedvoorziening voer ik een optimaal veiligheidsbeleid. Nieuwe veiligheidsmaatregelen dienen niet te worden ingevoerd indien de kosten niet opwegen tegen de beoogde gezondheidswinst. De risicogroep benadering van de Raad waarbij de test niet algemeen wordt ingevoerd, maar voor een deel van de potentiële ontvangers van bloedproducten, past in dit optimaal veiligheidsbeleid. Ik hecht eraan te vermelden dat, zoals ook de Raad in dit signalement heeft aangegeven, de standaard bloedproducten in Nederland zeer veilig zijn.
Het zal nog enige tijd duren voordat deze test volledig is geïmplementeerd. De reden hiervoor is dat de B19-negatieve producten afkomstig zullen zijn van donoren die twee keer op antistoffen tegen het virus worden getest, met een minimale tussentijd van 6 maanden. Ik ben reeds met de Nederlandse bloedvoorzieningsorganisatie Stichting Sanquin Bloedvoorziening in overleg over het tijdstip waarop deze test zal kunnen worden ingevoerd.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. Eduard. J. Bomhoff

Tabaksbeleid 1. Tabaksbeleid
Kamerstuk, 16-8-2002

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18257 .

Samenvatting van het advies Bloedproducten en Parvovirus B19 2. Samenvatting van het advies Bloedproducten en Parvovirus B19 Externe link, 10-6-2002

Advies Bloedproducten en Parvovirus B19 3. Advies Bloedproducten en Parvovirus B19
Externe link, 10-6-2002