FUJI PHOTO FILM BV

Omzet Fuji Tilburg stabiel

Oost-Europa groeit, afzet Amerika loopt terug

OMZET FUJI TILBURG STABIEL

TILBURG, 16 augustus 2002 - Fuji Photo Film B.V. heeft in het dertien maanden lange boekjaar 2002 (1 maart 2001 . 31 maart 2002) een omzet behaald van ruim 644,1 miljoen Euro. In vergelijking met het vorig boekjaar, dat twaalf maanden duurde, is dit een toename van 35,5 miljoen Euro. De winst kwam uit op 31,7 miljoen Euro. Dit is tien miljoen Euro minder dan vorig jaar.

Verklaringen voor de afgenomen winst zijn:
. Eenmalige opstartkosten voor de nieuwe fabriek voor lithofilm
. Toegenomen productiekosten
. Een voortdurende prijserosie in het segment fotofilm . Minder afzet in Amerika

De verkopen van fotopapier waren in Europa goed. Met name in Oost-Europa groeide de afzet. In Amerika daarentegen liep de consumptie van fotopapier met zo.n tien procent terug. Belangrijkste verklaring hiervoor is de gestegen productie van de Fuji-papierfabriek in de Verenigde Staten. Ook de economische crisis in Zuid-Amerika speelt een rol.

De afzet van digitaal papier groeide van nul naar drie procent. Het succes van Fuji.s digitale mini-lab Frontier in Europa is hiervan de oorzaak. Naar verwachting zal het gebruik van digitaal papier verder toenemen, mede door de introductie van een nieuwe generatie dit jaar.

Hoewel de afzet van fotofilm in vergelijking met 2001 met 6,8 procent toenam, bleef een voortdurende prijserosie de verkoopmarges onder druk zetten. Mede door de komst van de digitale computer-to-plate (CTP) groeide de omzet in het segment offsetplaten met vijftien procent.

De afzet van lithofilm bleef achter bij de verwachting. Belangrijkste oorzaak is de moeizame overgang van belevering vanuit de Japanse fabriek naar Tilburg.

Een zwakke Euro in het afgelopen financiële jaar drukte de winst met zo.n twee miljoen Euro.

Voor het fiscaal jaar 2003 verwacht Fuji Tilburg een omzet van 590 miljoen Euro, wat gelijk is aan de omzet over de eerste twaalf maanden van het afgelopen fiscaal jaar. Een voortdurende prijserosie voor haar analoge producten ligt in de lijn der verwachtingen. Een vermindering van de operationele kosten moet de winstgevendheid op peil houden. Streven voor fiscaal jaar 2003 is een winst van 40 miljoen Euro.

Fuji Tilburg produceert kleurenfotopapier, kleurenfotofilm, offsetplaten en lithofilm. Het bedrijf is sinds 1982 in Tilburg gevestigd. Er werken 1.450 mensen. Fuji Tilburg is één van de grootste productievestigingen van Fuji buiten Japan.
Haar belangrijkste afzetgebied is Europa. Andere markten bevinden zich in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Fuji Tilburg belevert deze markten via distributeurs.
Het bedrijf is een dochter van Fuji Photo Film Co.Ltd. in Tokio.


---

----