Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-197
Den Haag, 16 augustus 2002

Melkert en Kremers voorgedragen als bewindvoerders Wereldbank en IMF

Minister Hoogervorst heeft vandaag het kabinet geïnformeerd over de voordracht van bewindvoerders bij het IMF en de Wereldbank. Ad Melkert zal worden voorgedragen als bewindvoerder van de Wereldbank en Jeroen Kremers als bewindvoerder van het Internationaal Monetair Fonds.

Bewindvoerders vormen het dagelijks bestuur van deze instellingen. Zij worden gekozen door de verschillende landen die lid zijn van het IMF en de Wereldbank. Nederland vertegenwoordigt binnen IMF en Wereldbank meerdere landen (Armenië, Bosnië & Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Georgië, Israël, Kroatië, Macedonië, Moldavië, Oekraïne en Roemenië) in een zogenaamde kiesgroep. De minister van Financiën zendt na de melding in de ministerraad een brief aan alle gouverneurs (ministers van Financiën) van de kiesgroeplanden. Daarin maakt hij de kandidaten bekend en beveelt hij de gouverneurs aan om op de Nederlandse kandidaat te stemmen. Bij een nieuwe kandidaat is de brief voorzien van een CV. De bewindvoerders worden benoemd als voldoende landen hun stem op hem hebben uitgebracht. De minister van Financiën brengt de stem uit namens Nederland.

Ad Melkert is op dit moment lid van de Tweede-Kamerfractie van de PvdA. Daarvoor was hij fractievoorzitter van de PvdA. Van 1994 tot 1998 was hij minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In de periode daaraan voorafgaand was hij kamerlid en was hij onder andere woordvoerder Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Financiën. Tijdens z'n kamerlidmaatschap maar ook daarvoor heeft hij diverse internationaal georiënteerde functies bekleed, onder andere bij de NOVIB.

Jeroen Kremers heeft een ruime internationale ervaring en een groot netwerk aan internationale contacten. Hij werkt sinds 1989 op het Ministerie van Financiën, momenteel als plv. thesaurier-generaal en directeur Financiële Markten. In die hoedanigheid is hij lid van verscheidene Europese Comités op het terrein van toezicht op financiële instellingen, verzekeringswezen en bankwezen. Van 1986-1989 werkte hij bij het IMF, waar hij publiceerde over monetair en budgettair beleid (the core business van het IMF) en desk officer was voor de Duitse economie. Sinds 1991 is hij bijzonder hoogleraar op het gebied van financieel en economisch beleid in Europa en Nederland.