Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG Directie Noord-Afrika en Midden-Oosten Afdeling Golfstaten Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag
Datum 16 augustus 2002 Auteur J.B. Frantzen

Kenmerk DAM-383/02 Telefoon 070 348 6445

Blad /3 Fax 070 348 6639

Bijlage(n) 1 E-mail Josephine.frantzen@minbuza.nl
Betreft Beantwoording vragen van het lid Van Bommel over een mogelijke Amerikaanse aanval op Irak

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over een mogelijke Amerikaanse aanval op Irak. Deze vragen werden ingezonden op 5 augustus 2002 met kenmerk 2010213390.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, Minister van BuitenlandseZaken op vragen van lid Van Bommelover en mogelijke Amerikaanse aanval op Irak

Vraag 1

Bent u op de hoogte van berichten over een mogelijke Amerikaanse aanval op Irak?

Antwoord

Ja

Vraag 2

Deelt u de opvatting van de Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Schröder, dat een aanval alleen gerechtvaardigd zou zijn, als daartoe een mandaat is verleend door de VN-veiligheidsraad? Zo ja, waarom? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

De Amerikaanse regering heeft herhaaldelijk benadrukt dat zij nog geen besluit heeft genomen over een eventuele militaire aanval op Irak en dat de President terzake ook geen concrete aanbeveling is voorgelegd. Ik acht het voorbarig in te gaan op de mogelijke modaliteiten van een vooralsnog hypothetisch scenario.

Vraag 3

Is het u bekend dat de President van de Verenigde Staten herhaaldelijk consultaties heeft beloofd aan Bondskanselier Schröder, voordat hij een beslissing neemt over een eventuele aanval? Zo ja, betreffen die consultaties behalve de Duitse Bondskanselier, ook de Nederlandse regering of andere EU-lidstaten en de NAVO? Zo neen, bent u bereid om bij uw Duitse ambtgenoot te informeren naar de aard van de toezeggingen aan de bondskanselier?

Antwoord

Een concrete toezegging van President Bush aan Bondskanselier Schröder, is mij niet bekend. De Amerikaanse President heeft onlangs benadrukt dat hij veel waarde hecht aan een zo groot mogelijke internationale consensus met betrekking tot de Irak-kwestie en dat de VS, voordat een beslissing zal worden genomen, eerst de bondgenoten zullen consulteren.

Vraag 4

Deelt u de opvatting dat een gezamenlijk EU-standpunt betreffende een eventuele Amerikaanse aanval op Irak wenselijk is? Zo ja, bent u bereid om de formulering van een Europees standpunt te bevorderen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

De EU heeft in de afgelopen maanden herhaaldelijk uitgesproken dat Irak volledig en onvoorwaardelijk dient te voldoen aan alle Irak betreffende Veiligheidsraad-resoluties. Gezien de hypothetische aard van een eventueel militair optreden tegen Irak is tot dusver een discussie over dit aspect binnen de EU niet aan de orde.

Wel zal Nederland, mede in EU-verband, blijven benadrukken dat de Veiligheidsraad-resoluties inzake de toelating van VN-inspecteurs volledig en onverkort door Irak moeten worden nageleefd.


Kenmerk

Blad /1

===