Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 18-08-2002 Dagelijkse persberichten
Stafdienst Communicatie, 06-5140 1952

Brandje in bejaardentehuis
LELYSTAD In een kamer van De Uiterton aan de Marktstraat in Lelystad ontstond zaterdagmorgen een brandje. Vermoedelijk heeft de bewoner een vergrootglas in de vensterbank gelegd, waarna de zon de gordijnen in brand zette. Medewerkers van het tehuis hebben het brandje geblust en de brandweer heeft de nazorg geregeld. Er raakte niemand gewond.

Zoekaktie na mogelijke vermissing
LUTTELGEEST Een boswachter trof zaterdagmiddag langs de Hopweg een onbeheerd kinderfietsje aan, dat hij daar een kwartier tevoren nog niet gezien had. Het fietsje lag vlak bij een diepe sloot. Omdat gevreesd werd voor een mogelijke verdrinking zijn direct eenheden van politie (met technische recherche en speurhond), brandweer (meerdere teams), ambulance en traumaheli ingezet. De sloten en het nabijgelegen bosperceel werden doorzocht.
Zon twee uur later meldde een buurtbewoner, dat hij die morgen een gezin met kinderen op de fiets had gezien, die nabij de vindplaats van het fietsje stilstonden. Mogelijk is de fiets wegens pech of oververmoeidheid van het kind daar achtergelaten. De zoekaktie is afgebroken en het fietsje is veilig gesteld. De eigenaar heeft zich nog niet gemeld.

Aanrijdingen met gewonden
ALMERE Een 33-jarige automobiliste uit Amersfoort werd zaterdagmiddag op de A-27 om onbekende reden van achteren aangereden. De bestuurster raakte gewond en is met onbekend letsel overgebracht naar het Flevoziekenhuis. De tegenpartij reed na de aanrijding vrolijk zwaaiend door. De bestuurder van deze auto is nog niet achterhaald.

ALMERE Op de Stedendreef moest zaterdagmiddag een automobilist hard remmen. De daarachter rijdende auto, bestuur door een 43-jarige automobiliste uit Almere reed tegen de achterkant van die auto aan. Een daarachter rijdende 44-jarige motorrijdster uit Almere kon ook niet meer tijdig remmen en reed op haar beurt achterop de achterste auto. De motorrijdster is met nekklachten overgebracht naar het Flevoziekenhuis.

ALMERE Een 40-jarige automobilist uit Almere raakte zaterdagmiddag door onoplettendheid van de weg. Hij kwam in de bermsloot tot stilstand en is met nekklachten overgebracht naar het Flevoziekenhuis.

Aanrijding onder invloed van alcohol
LELYSTAD Een 49-jarige automobilist uit Lelystad nam zaterdagmiddag op de kruising van de Houtribdreef met het Karveel de bocht de snel. Hij raakte de vluchtheuvel en kwam op de andere weghelft in botsing met een tegemoetkomende auto, bestuurd door een 23-jarige Lelystedeling. De veroorzakende bestuurder had alcohol gedronken. Hij blies 450 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd en proces-verbaal wordt opgemaakt.

LELYSTAD Op de Larserweg, ter hoogte van de Vleetweg, haalde een auto zaterdagavond een ander auto in. Hij kon echter niet tijdig meer op de rechter rijbaan terug komen en botste frontaal op een tegenligger. Hierna begon de auto te schuiven, waarna deze onderaan het talud tot stilstand kwam. Volgens getuigen reed de bestuurder van de inhalende auto met hoge snelheid.
De aangereden auto werd bestuurd door een 53-jarige inwoner van Emmeloord. In de andere auto zaten twee 21-jarige Harderwijkers en een 29-jarige Arnhemmer. Alle betrokkenen zijn in het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad en het St. Jansdal in Harderwijk behandeld. De Arnhemmer is met hersenletsel opgenomen in het St. Jansdal. De drie personen in de veroorzakende auto hadden alle drie alcohol gebruikt. Van twee van hen is een bloedproef afgenomen. Het is nog niet bekend wie de auto bestuurd heeft.
De Larseweg is ongeveer vier uur afgesloten geweest voor sporenonderzoek en het opruimen van de rommel.

Verzet bij winkeldiefstal
ALMERE Drie personen trachtten zaterdagmiddag in een supermarkt aan de Rembrandtweg een kratje bier onbetaald mee te nemen. De bedrijfleider, die hen wilde aanhouden, werd vervolgens met flesjes bekogeld. Terwijl de politie in de winkel was, kwam een der verdachten, een 17-jarig meisje uit Almere, de winkel weer binnenlopen. Terwijl zij werd aangehouden, waarbij zij zich behoorlijk verzette, kwam ook haar 40-jarige moeder zich ermee bemoeien. Zij sloeg iemand van het winkelpersoneel in het gezicht en werd daarop eveneens aangehouden. Ook een 34-jarige buurman ging zich met de zaak bemoeien door te spuwen, een bierflesje over de agenten te legen en meerdere bedreigingen te uiten. Ook hij is aangehouden. De moeder is na verhoor in vrijheid gesteld. De dochter en de buurman zijn voor nader onderzoek in verzekering gesteld.
Een onbekend gebleven medewerkster van een beveiligingsbedrijf heeft de politie bij de aanhoudingen geassisteerd. De politie wil graag met haar in contact komen.

Gewonde na opzettelijke aanrijding
BIDDINGHUIZEN Op een parkeerterrein aan de Spijkweg zijn zaterdagavond twee zusjes uit Lelystad (26 en 21) aangereden door twee autos. De bestuurders van deze autos, een 24-jarige man uit Den Haag en een 33-jarige man uit Spijkenisse, konden even later worden aangehouden. Vermoedelijk zijn de slachtoffers opzettelijk aangereden als resultaat van een langslepende familieruzie. De verdachten zijn aangehouden terzake poging tot doodslag. De slachtoffers zijn in het Zuiderzeeziekenhuis behandeld, maar behoefden niet te worden opgenomen.

Rijden onder invloed
URK Een 19-jarige bromfietser uit Urk haalde zaterdagnacht op de Klifweg een politieauto in, terwijl hij zonder helm reed. Door zijn hoge snelheid ging hij in een bocht onderuit. Hij blies 680 ug/l. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

ALMERE Op de Noorderdreef trok zaterdagnacht een 48-jarige automobilist uit Amsterdam de aandacht van de politie door zijn ondeugdelijke verlichting. Hij blies 570 ug/l. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

SWIFTERBANT Een politieagent (in zijn vrije tijd) zag zaterdagnacht een automobilist met een vreemd rijgedrag. Hij waarschuwde zijn collegas die de man, een 43-jarige man uit Apeldoorn, op De Banier aanhielden. De man blies 665 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd en proces-verbaal wordt opgemaakt.

EMMELOORD Op de Kometenlaan controleerde de politie zaterdagnacht een 28-jarige automobilist uit Emmeloord. De man blies 565 ug/l . Ook bleek hij zonder geldig rijbewijs te rijden. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

ALMERE Zaterdagnacht werd een surveillanceauto van de politie op de Veluwedreef gepasseerd dor een auto met hoge snelheid (ruim 140 km/h waar 50 is toegestaan). De bestuurder werd aangehouden. Hij bleek gedronken te hebben en blies 395 ug/l. Proces-verbaal wordt opgemaakt en het rijbewijs van de verdachte is ingevorderd.

ALMERE Op de Noorderdreef zag een politiesurveillance zaterdagnacht een auto rijden zonder verlichting. De bestuurder, een 40-jarige Amsterdammer, werd aangehouden. Hij blies 705 ug/l. Het rijbewijs van de verdachte is ingevorderd en proces-verbaal wordt opgemaakt.

NB: het wettelijk adem-alcoholgehalte (aag) is 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Het wettelijk bloed-alcoholgehalte (bag) is 0,5 promille. Omrekening van aag naar bag: delen door 440.