Korps: Friesland, plaats: Friesland 18-08-2002
Politieberichten van 17/8 13.00 uur t/m 18/8 13.00 uur

VERMOGENSDELICTEN

Langweer: diefstal hout
Vrijdagavond tussen 18.00 en 21.00 uur is vanaf de Doumastate een pallet bouwhout gestolen. Het hout was juist die middag afgeleverd bij een in aanbouw zijnde woning met bedrijfspand. Het gaat om 2,5 kub hout, planken van 2,5 m lang, waarvan een zijde is voorbewerkt met grondverf. Er moet vrijwel zeker gebruik gemaakt zijn van een heftruck. De 57-jarige benadeelde uit Langweer deed aangifte.

Franeker: inbraak woning
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een woning aan de PJ Troelstrastraat. Via een bovenlicht kon het onderliggende keukenraam geopend worden. Er werd onder andere geld, pinpassen en sportschoenen meegenomen. De bewoners, een 33-jarige man en een 29-jarige vrouw, deden aangifte.

Leeuwarden: inbraak kantoor
Tussen vrijdag- en zaterdagmiddag is ingebroken in een kantoor aan de Sixmastraat. Men kwam binnen door de toegangsdeur open te wrikken. In het pand werd nog een raam geforceerd. Er werd een flatscreen computermonitor gestolen. Een 43-jarige vrouw uit Leeuwarden deed namens het bedrijf aangifte.

Leeuwarden: beroving
Zaterdagavond omstreeks 21.50 uur werden twee Leeuwarder jongens van 15 en 14 jaar op de Minnemastraat beroofd van hun GSMs. Ze werden door vier knapen bedreigd met een mes en moesten hun telefoon en wat kleingeld afgegeven. Op aanwijzing van de slachtoffers konden kort daarna op de Voorstreek drie van de vier verdachten aangehouden worden. Het gaat om jongens van 14, 14 en 15 jaar, alle drie woonachtig in Leeuwarden. Bij de aanhouding werden de gebruikte messen en de gestolen gsms aangetroffen. De verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek. De vierde verdachte is inmiddels bekend. Hij zal nog worden aangehouden.

Leeuwarden: beroving
Zondagochtend omstreeks 07.30 uur werd op de Voorstreek een 30-jarige man uit Leeuwarden beroofd. Hij werd door twee mannen bedreigd met een mes en moest zijn horloge afgeven. Op aanwijzing van de aangever konden op de Weaze twee verdachten worden aangehouden. Het gaat om een 37- en een 47-jarige man uit Leeuwarden. Beiden zijn voor nader onderzoek ingesloten. De buit, een horloge van ca. 7 euro, werd niet meer aangetroffen.

Kollum: inbraak winkel
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een winkel aan de Voorstraat. Met een straatklinker werden twee ruiten ingegooid. Door het ruit konden vier Zippo-aanstekers worden weggenomen. De 51-jarige eigenaar uit Kollum deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak woning
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een woning aan De Gealanden. Het is onbekend hoe men is binnengekomen. Uit de woning werden sieraden, een videorecorder en een stereo-installatie gestolen. De 36-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak winkel
Zondagochtend omstreeks 05.00 uur is ingebroken in een winkel aan het Piet Kramerplein. Men is binnengekomen via een dakraam. In het pand werd het tabaksrek opengebroken. Vermoedelijk zijn er rookartikelen gestolen. Een 25-jarige vrouw uit Leeuwarden deed namens de winkel aangifte.

GEWELD

Terschelling: vechtpartij
Zondagochtend omstreeks 04.15 uur werd een vechtpartij gemeld bij een woning in Formerum-Zuid. Ter plaatse deed de bewoner, een 33-jarige man, aangifte van mishandeling. Hij had kort daarvoor bezoek gehad van een bekende. Na een woordenwisseling was er een vechtpartij ontstaan waarbij hij klappen van die ander had gehad. De verdachte was al vertrokken. De verdachte, een 32-jarige inwoner van Midsland, kon kort daarna in zijn woning worden aangehouden. Hij verzette zich daarbij hevig. Ook riep hij zijn hond, die zeer agressief naar de politiemensen werd. Eén van de politiemensen werd door de hond zodanig in zijn bovenbeen gebeten dat hij zich onder doktersbehandeling moest stellen. Tegen de hond werd pepperspray gebruikt. En met succes. Zijn agressiviteit verdween en ging er vandoor. De verdachte kon overmeesterd worden en is uiteindelijk ingesloten in het politiebureau.

Harlingen: mishandeling
Zondagochtend omstreeks 03.15 uur werd op de Grote Bredeplaats een 18-jarige jongeman uit Sexbierum mishandeld. Volgens het slachtoffer was er geen enkele aanleiding. Hij was tijdens het wachten op een taxi zomaar in zijn gezicht geslagen door een hem onbekende man. Hij liep een wond op aan zijn gezicht. De wond is door een huisarts gehecht. Een getuige had het kenteken van de auto van de verdachte opgenomen. De auto stond op naam van een 19-jarige man uit Hoorn. Deze verdachte is door de politie van Hoorn aangehouden bij zijn thuiskomst. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: gebruik pepperspray
Pepperspray was zondagochtend omstreeks 04.30 uur op de Nieuwestad nodig om een einde te maken aan hevig verzet van enkele mannen tegen hun aanhouding. Politiemensen waren ter plaatse gekomen om te bemiddelen bij problemen tussen een groep mannen en vrouwen en portiers van een horecabedrijf. De groep was de toegang ontzegd. Eén van de mannen, een 19-jarige Leeuwarder, bedreigde een politieman. Toen deze uit voorzorg zijn pepperspray pakte viel de man hem aan. Met behulp van collegas kon de man worden aangehouden. Tijdens dit voorval probeerde een andere man uit de groep de aanhouding te beletten. Deze man, een eveneens 19-jarige man uit Leeuwarden, gebruikte zodanig geweld dat pepperspray werd gebruikt. Hierna brak elke weerstand en kon hij aangehouden en overgebracht worden naar het politiebureau. Beide mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten.

AANRIJDINGEN EN OVERIGE ZAKEN

Surhuizum: aanrijding met letsel
Zaterdagavond omstreeks 19.00 uur vond op It Sud een aanrijding plaats tussen een auto en een bromscooter. Een vrouw uit Surhuizum (leeftijd nog onbekend) reed met haar personenauto vanaf een parkeerplaats de ventweg op. Door een lastig geparkeerde auto had zij vrijwel geen zicht op het naderende verkeer. Toen zij voorzichtig de rijbaan opreed passeerde daar juist de bromscooter. De bestuurder, een 21-jarige man uit Surhuizum, reed tegen de auto. Met pijn over zijn gehele lichaam is hij overgebracht naar het ziekenhuis Nije Smellinghe in Drachten.

Bolsward: fietser ten val
Zaterdagochtend omstreeks 11.25 uur kwam een 29-jarige vrouw uit It Heidenskip op de Harlingerstraatweg met haar fiets ten val en raakte gewond. De vrouw wilde al telefonerend vanaf de Harlingerstraatweg oversteken naar het fietspad. Ze moest afremmen en raakte haar balans kwijt. Ze kwam tegen de stoeprand en viel op het wegdek. Ze is met schouderklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Menaldum: man onder tractor
Zaterdagmiddag omstreeks 14.20 uur is op een stuk land aan de Sanwei een man uit Menaldum (verder personalia nog niet bekend) door nog onbekende oorzaak onder zijn tractor gekomen. Hij was nog bij kennis. Een zoon van de bestuurder had de tractor al opgekrikt. Door personeel van de traumahelikopter is ter plaatse eerste hulp verleend. De man is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis MCL-zuid.

Heerenveen: woningbrand
Zondagochtend omstreeks 00.20 uur zag één van de buren dat er een hevige rookontwikkeling was in een woning aan de Stationsstraat. Ter plaatse bleek de kamer aan de voorzijde zo vol rook te staan dat het niet mogelijk was om naar binnen te gaan. De enkele minuten later gearriveerde brandweer is hierop de woning binnengegaan. Zij troffen in een kamer op de begane grond nog een bewoner aan, een 38-jarige vrouw. Zij had van de brand niets gemerkt. Een inmiddels gewaarschuwde ambulance kon onverrichter zake terug keren. De vrouw had geen verwondingen. Nadat de brandweer het vuur geblust had, bleek alleen de voorkamer volledig te zijn uitgebrand. Andere kamers hadden alleen rookschade. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Vandaag, zondag, wordt dor de technische recherche een onderzoek ingesteld. Mogelijk is een brandend voorwerp door de ruit naar binnen gegooid waardoor de bank vlam vatte.

ALCOHOL IN HET VERKEER

De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden):

Zaterdag 19.10 uur, Zomerweg Hurdegaryp, 23-jarige man uit Hurdegaryp, 420 ug/l, 4 uur. De verdachte reed achter een 42-jarige man uit Tytsjerk. Deze week met zijn bestelauto naar links uit vanwege een geparkeerde auto. De verdachte zag dit niet of te laat en reed bovenop zijn voorganger. Het rijbewijs van de verdachte werd ingevorderd.

Zaterdag 21.00 uur, Stationsweg Grou, 21-jarige man uit Akkrum, 905 ug/l, 11 uur, rijbewijs ingevorderd.

Zaterdag 20.45 uur, Oosterkade Leeuwarden, 21-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 310 ug/l, 2 uur.

Zaterdag 21.45 uur, Overijsselsestraatweg Reduzum, 53-jarige man uit Lemmer, 860 ug/l, 10 uur, rijbewijs ingevorderd.

Zondag 02.20 uur, Reinerswei Jirnsum, 37-jarige vrouw uit Grou, 445 ug/l, 4 uur.

Zondag 00.55 uur, Zuiderbuurt Drachten, 31-jarige snorfietser uit Drachten, 510 ug/l, 5 uur. Tevens bekeuring voor rijden zonder bromfietscertificaat.

Zondag 01.35 uur, Strobossersteeg Dokkum, 18-jarige bromfietser uit Oentsjerk, 715 ug/l, 8 uur.

Zondag 03.00 uur, Pieter Sikkesstraat Sneek, 40-jarige vrouw uit Sneek, 685 ug/l, 8 uur. Haar rijbewijs was ze al kwijt. Ze had een rij-ontzegging in verband met een eerder geval. Tegen haar wordt dus ook proces-verbaal opgemaakt ter zake het rijden tijden een ontzegging van de rijbevoegdheid.

Zondag 03.10 uur, Rijkswseg A7 oost Terwispel, 45-jarige man uit Lemmer, 355 ug/l, 3 uur.

Zondag 04.00 uur, Bokkeleane Oudega (G-S), 25-jarige man uit Bakhuizen, 410 ug/l, 3 uur.

Zondag 04.25 uur, Oude Commissieweg Noardburgum, 19-jarige man uit Raerd, 555 ug/l, 6 uur. De verdachte krijgt tevens proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs.

Zondag 04.50 uur, Lemmerweg Sneek, 21-jarige man uit IJlst, 565 ug/l, 6 uur.

Zondag 04.55 uur, Tjaarda Drachten, 33-jarige bestuurder bestelauto uit Groningen, 475 ug/l, 4 uur.

Behalve een rijverbod en de invorderingen krijgen alle bestuurders ook een proces-verbaal voor het rijden onder invloed.

Bureau Communicatie: 058 880 8272